BEDRIFTSTEKNOLOGI

Så mye strøm bruker Google

Får en fjerdedel av strømmen fra fornybare ressurser.

Datasentre drar mye strøm. Nå har Google lettet på sløret og forteller hvor mye de slipper ut. Bildet er fra et datasenter i Bergen.
Datasentre drar mye strøm. Nå har Google lettet på sløret og forteller hvor mye de slipper ut. Bildet er fra et datasenter i Bergen.
12. sep. 2011 - 09:19

Google har som et av få store IT-selskap bestemt seg for å publisere sitt energiforbruk, samt tallfeste sitt karbonavtrykk.

IT-industrien har fått søkelyset på seg hva gjelder energiforbruk. Det krever betydelig energi å drive store datasentre, noe som igjen driver utslipp av drivhusgasser.

Google har satt opp en egen nettside der de rapporterer om energibruken. Der slår de fast at de brukte 2,26 millioner megawatt timer strøm i 2010. En fjerdedel av dette skal være fra fornybare ressurser som vindkraft. Til sammenligning bruker en standard norsk enebolig 26 700 kilowatt time strøm på et år.

Utslippene som direkte eller indirekte genereres av Googles virksomhet er av selskapet målt til 1,46 millioner metriske tonn CO2. Dette tallet hadde vært dobbelt så høyt dersom de ikke hadde gjennomført en rekke energisparende tiltak, mener Google, som også skriver at de kjøper klimakvoter som nøytraliserer utslippene av klimagasser.

Financial Times melder at selskapet tidligere sett på energiforbruksstatistikk som forretningshemmeligheter og har av konkurransemessige forhold ikke ønsket å gå ut med det.

Tidligere har Jonathan Koomey, sivilingeniør og professor ved Stanford University, slått fast at Google er en av de mest energieffektive hva gjelder sine datasentre. Koomey har estimert at Google opererer rundt 1 million servere, eller tre prosent av datasentrene rundt omkring i verden. Men energiforbruket tilsvarer ca. 1 prosent av datasentrene.

Tidligere i år skrev digi.no om Koomeys forskning på energiforbrukene til datasentrene rundt om kring i verden. Hans konklusjon var at de sto for en mindre andel av energiforbruket enn hva som har vært fryktet i bransjen.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.