Lønn IT 2018

Så mye tjente norske IT-ansatte i 2018

Sjekk IT-yrkene med høyest lønn.

Så mye tjente norske IT-ansatte i 2018
(Foto: Erlend Tangeraas Lygre)

Sjekk IT-yrkene med høyest lønn.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

SSB har kvernet gjennom fjorårets lønnstall og dommen er klar:

Ansatte innen IT-bransjen hadde i fjor en medianlønn på 698 280 kroner.

Dette gir en lønnsvekst på 3,36 prosent – det er det høyeste innen bransjen på flere år, og tredje år på rad hvor lønnsveksten i IT-bransjen er høyere enn øvrige bransjer. 

  • Se grafikk over de viktigste tallene lenger nede i artikkelen.

– Todelt bransje

– Slik bransjen er i dag, går vi i en retning der det er kjøpers marked. Da må bedriftene strekke seg lenger innen lønn, forklarer Sigve Sandvik Lærdal, Evry-ansatt og medlem av Nitos tariffutvalg for privat sektor.

Samtidig melder han om store forskjeller internt i bransjen mellom de ulike yrkesgruppene. 

– Denne bransjen er todelt. Consulting er en del, og infrastruktur er noe annet. I sistnevnte er lønnsomheten mye dårligere. Det er et lavmarginsprodukt, hvor man må være store for å oppnå lønnsomhet. Hos oss (Evry, journ. anm), er mange av disse oppgavene satt ut til IBM, forklarer han.

Dersom lønningene er en god indikator på hvilke områder som er lønnsomme, går statistikken fra SSB og digi.no sin lønnskalkulator langt i å bekrefte denne teorien: Utviklere, systemarkitekter og sikkerhetsanalytikere er blant de som tjener best, mens driftsteknikere, systemadministratorer og brukerstøtte-medarbeidere havner lenger nede på lista. Se lønningene for de ulike yrkesgruppene i grafikken under.

Høyere startlønn

Lærdal peker på rekrutteringssituasjonen i bransjen som en mulig årsak til den høye lønnsveksten. I Bergen alene trenger IT-næringen flere hundre ansatte, men de sliter med å finne folk, melder Bergens Tidende (betalingsmur). 

– Vi ser blant annet at de yngste arbeidstakerne kommer inn med betydelig høyere lønn enn før. Disse har gjerne kompetanse på de nye områdene mange bedrifter satser på, som kunstig intelligens og avansert robotteknologi, forklarer han.

I lønnsstatistikken for de ulike aldersgruppene, ser man at lønnen stiger bratt de første 10-15 årene av karrieren, mens den flater ut og synker etter fylte 50 år. 

– Mange 60-åringer yter en fantastisk jobb, men det er ikke til å stikke under stol at man blir mindre attraktiv etter en viss alder. Da må du gjerne ha spesialkompetanse. 

Hvor du bor og hva du kan er også viktige faktorer når det kommer til lønnen din. Under kan du se lønnsforskjellene mellom ulike bostedkommuner og programmeringsspråk.

Kommentarer (10)

Kommentarer (10)
Til toppen