SKADEVARE

Så mye ytelse stjeler antivirus-programmet

Rapport melder om stor forskjell på de ulike løsningene.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. des. 2009 - 11:46

Den østerrikske non-profit-organisasjonen AV-Comparatives har gjennom året testet ulike egenskaper ved en rekke antivirus-løsninger. I testene har AV-Comparatives primært brukt fullversjonene av antivirusløsningene, hvor de aller fleste kun tilbys mot betaling. Dermed er de også egnet for kommersiell bruk. Flere tilbys også i gratisversjonen for privat eller ikke-kommersiell bruk, men da ofte med redusert funksjonalitet og mindre hyppig utgivelse av oppdateringer.

Redusert funksjonalitet kan dog bety høyere ytelse for den funksjonaliteten som støttes, men dette er ikke innenfor rammene av testen.

I desember kom en rapport om hvor mye de ulike løsningene påvirker ytelsen til pc-en de er installert på.

AV-Comparatives har målt ytelsen ved kopiering av filer, pakking og utpakking av arkiver, konverting av multimediefiler, installering og avinstallering av programvare, oppstart av programvare, nedlasting av filer fra Internett, samt ved kjøring av benchmark-programmet WorldBench6.

Sammenlagt har Avira AntiVir Premium 9.0 fått de beste resultatene i denne rapporten.

I samtlige tester, bortsett fra filkopieringen, påvirkes ytelsen med mindre en 25 prosent. Filkopiering tar mellom 25 og 50 prosent lenger tid enn uten noen antivirusløsning. Dette regnes likevel som et temmelig bra resultat.

Ved kjøring av WorldBench6 oppnådde man 114 poeng på et system med Avira, mens det samme systemet, uten antivirusløsning, oppnådde 116 poeng.

På de neste plassene følger Kingsoft Antivirus 9 Plus og F-Secure Anti-Virus 2010. Kingsofts løsning har noe redusert ytelse ved installering/avinstallering, mens F-Secure bruker veldig lang tid ved førstegangs kopiering av filer. Begge får litt lavere poengsum i WorldBench6 enn Avira.

Hele rapporten er tilgjengelig her.

Men ytelsen er ikke den eneste egenskapen som har betydning for slik programvare.

Man bruker jo slike løsninger for å beskytte seg mot skadelig programvare. Derfor har AV-Comparatives gjennomført flere andre tester i løpet av året. Nå i desember har organisasjonen oppsummert det hele og kåret en vinner.

Mens Avira stakk av med seieren i fjor, er det i år Symantecs Norton AntiVirus som utnevnes til det beste produktet i år.

Da har AV-Comparatives sammenlignet egenskaper som blant annet deteksjonsrater, skannehastighet, evne til å fjerne skadevare, raten av falske positiver og ressursbruken, som nevnt over.

Symantec gjør det spesielt bra innen deteksjon av kjent skadevare. Løsningen har tidligere hatt ord på seg for å være svært ytelseskrevende, men gjør det nå like bra i ytelsestesten som for eksempel gratisversjonen av Avast.

På andre plass kom Kapersky Anti-Virus 2010, foran ESET NOD32 Antivirus 4.0.

Microsofts Security Essentials, som er det eneste gratisproduktet som har gjennomgått alle testene, får skryt for den proaktive deteksjonsraten, evnene til å fjerne skadevare og få falske alarmer. Ytelsesmessig ligger løsningen på øvre halvdel av tabellen, foran blant annet Symantec.

Det understrekes forøvrig at samtlige antivirusprodukter som er med i rapportene, har bestått de innledende testene som fokuserte på deteksjonsrate. Det skal være en rekke produkter som ikke har oppnådd dette.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.