Sa opp jobben - ble millionær

Amerikaneren Tom Bounnharaj (28) sa opp den sikre jobben i Exxon for å prøve lykken som daytrader. To år senere angrer han neppe på det.

Amerikaneren Tom Bounnharaj (28) sa opp den sikre jobben i Exxon for å prøve lykken som daytrader. To år senere angrer han neppe på det.

I begynnelsen av 1998 jobbet Tom Bounnharaj (28) i oljeselskapet Exxon, men tålmodigheten ble stadig satt på nye prøver. Lange arbeidsdager, gjerne 12 timer i strekk, og masete sjefer gjorde at Tom ville gjøre noe nytt. Dette var midt i daytradingens bonanza da trading-selskaper vokste opp som paddehatter og hvor det til stadighet var suksesshistorier om daytradere.

- I was fed-up but what really caught my eye was all the fuzz about daytrading, sier en sliten Tom Bounnharaj til digitoday.no på en sprakende linje fra Chicago etter endt trading-dag.

Oljeingeniøren fra Chicago, der det er tre store råvarebørser og hvor trading bestandig har vært fremtredende, har alltid eid aksjer, men da av mer langsiktig karakter.

- 1998 var midt i "boomen" da Nasdaq-børsen satte rekorder hver dag og millionærer ble produsert på løpende bånd. Det er klart at jeg ble påvirket av dette, hvem blir ikke det. Dette er jo den ultimate "amerikanske drømmen", sier Bounnharaj:

- Tenk å være din egen sjef, jobbe når du vil og fra hvor du vil. Paradis, spør du meg.

Bounnharaj bestemte seg for å kaste seg ut på dypt vann. Han hadde lest om alle som tapte penger på daytrading, men følte at det var verdt et forsøk. Oljeingeniøren satset 25 000 dollar i oppsparte midler og håpet at dette skulle vare i minst ett år. De første månedene konsentrerte han seg utelukkende om å lære markedet å kjenne uten å tape mye penger.

- Selvfølgelig tapte jeg penger til å begynne med, dette er noe alle gjør. Etter de første seks månedene var startkapitalen på 25 000 dollar redusert til 16 000, men tapene ble stadig mindre. I august 1999 tjente jeg penger for første gang og siden den gang har jeg ikke sett meg tilbake, sier en meget fornøyd Bounnharaj.

I de beste månedene har
oljeingeniøren tjent mellom
50.000 til 100.000 per
måned - i dollar.
Siden august 1999 har
han tjent penger i
samtlige måneder.
Bounnharaj kjøper og
selger gjennomsnittlig
120.000 aksjer per dag.

- Dette minner mye
om å ha lisens til å
trykke penger?

- Oh, no, there's no sure thing. Markedene er i konstant endring, og det er ingen garanti for at min metode vil virke i fremtiden. Jeg er avhengig av at markedet er volatilt. Er ikke markedet volatilt, vil jeg møte veggen før eller siden, såfremt jeg ikke skifter strategi. Dette er også noe av det fascinerende med denne jobben. Hver dag er du nødt til å tilpasse deg markedet. Har du et stort ego er dette feil plass å være.

Neste år har Bounnharaj tenkt å tilbringe i Europa. Alt han trenger å bringe med seg er tannbørsten og en PC.

- Jeg er fortsatt ung og vil benytte muligheten til å reise mens jeg har muligheten. Dette er den perfekte jobben for meg hvor det bare er å ta med min private laptop. PC og hus er det bare å leie, avslutter Bounnharaj.
Til toppen