Så tenner vi et lys i dag, vi tenner det for glede

4 vinflasker med lys og en rød sløyfe rundt fungerer utmerket som adventkrans.

4 vinflasker med lys og en rød sløyfe rundt fungerer utmerket som adventkrans.

02.12-16.12.99

Den kommersielle julen har kommet til Rarotonga. I taket på shoppingsenteret henger det noe svett grønn girlander med røde kuler, på taket er det en kreasjon, saget ut i sponplate, av en nisse i slede trukket av reinsdyr som ser noe sykelig ut i mangel av noen horn. I den ene matbutikken henger et stort juletre overlesset med pynt opp ned i taket i mangel av plass.

Nissen brun i rød drakt, kommer i vil fart sittende på toppen av en lysegrønn brannbil, roper ho ho og hiver godterier til barna. Nissen er vår kjære venn Danny. Nå har det oppstått en gedigen misforståelse: Vår lille 2 åring peker nå på alle nisser og sier Danny og vi prøver på 3 forskjelige språk å si nei nissen, Santa, jolasveinn, men her er alle nisser Danny.

Pallas dagbok

Brynhildur Palina Masdottir Moltzau - eller bare Palla - sa opp jobben sin, overtalte sin mann Richard til å gjøre det samme, og satte seg i oktober på flyet med sine tre barn. Målet var Rarotonga, en liten koselig stillehavsøy. Palla og Richard realiserte en hemmelig drøm mange bærer: Å hoppe av, om ikke annet, så for noen måneder, kanskje seks eller åtte.

Tiare festivalen som skulle holdes i okt, men blev avlyst p.g.a. regn, er nå igang. Festivalen starter med konkurranse i å lage headeie (blomsterkrans) og neckeie (blomsterlenke). Elever fra diverse skoler deltar og auditoriet i byen dufter himmelsk fylt med slike mengder av blomster at botanisk hage blir promp i forhold.

Fremvisning av deltagerne i konkurransen om den vakreste blomsterpiken starter. På senen kommer inn piker i alder 14-17 år de fremfører en liten tale som består av reklame for de lokale forretningsførerne som sponser hver enkelt. En nydelig pike i grønn kjole forteller om de flotte kyllingene som blir slaktet og selges partert i esker som du finner i frysedisken i din nærmeste matbutikk. Hele uken er det forskjelige blomster konkuranser. Banker , telecom, forsikringsselskap, butikker er dekorert og oversvømmes av blomster. Trær utenfor skoler ser merkelige ut fulle av blomsterlenker, blomsterbuketter.

Siste dagen på Tiarefestivalen er en blomsterparade, privatbiler, lastebiler med dansende blomsterpiker ruller over lesset av blomster, forsiktig gjennom hovedgaten. Vår pickup blir pyntet av våre sønner, som en overraskelse til mor og far som skal kjøre inn til byen for å dra på kino.

Jo det er kino her til å med 3 saler. Vi går til billett luken, derfra ser jeg at i samme rom er det godterier og popkorn. Jeg spør derfor om jeg kan kjøpe noe gott i samme slengen. Nei vi må over i den andre luken, vi over og mannen som selger billeter løper iden andre luken - god kveld hva skal det være -nå er han kioskmann. Lysene blinker -samme person står ved lysbryter og blinker med lysene, siden løper han til døren og blir ....dørvakt, billetten takk. Mitt i filmen kommer lyset på -pause. Detter liker jeg sånn har vi det også på Island!

Vi går inn igjen, katten som bor i kinoen setter seg i fanget mitt og vi deler videre på popkornet.

Øya byr på mange fine turmuligheter og en av de er turen tvers over øya. Først bærer det oppover igjenom jungel. Når vi når toppen bretter landskapet seg ut og Pacific ocean ligger foran oss vi står på fjelltoppen the Needle en av de høyeste på øya. Siden bærer det nedover der vi krysser elven flere ganger. og til slutt et bad i den eneste fossen på øya Wigmors waterfall. En fantastisk tur der svetten rant i 37 grader og 96% luftfuktighet kontrastene vi for ved å se på bildene av jul fra VG kameraer på nettet blir store. Noe savn av pepperkakelugt, julerøkelse og appelsiner med nellik melder seg. Men tanken på ullsokker, kalde føtter, trange sko og våte utedresser overvinner savnet av jul. I år koser vi oss med blomstringen av Flame tree eller det de også kaller for Christmas tree. Fantastiske intense røde blomster dekker trærne og mot en grønn frodig jungel blir de som en brennende fakkel. Vi skal feire den 24. sammen med de norske som er her nå og den 25. sammen med våre venner fra øya. Maten lages på forhånd og puttes på lasteplanet og fortæres på stranden. Vi gleder oss til å feire annerledes jul i Stille havet på Rarotonga

Aere ra Palla

Mer fra Pallas dagbok

01.10 Stopp karusellen, vi vil av!
21.10 God morgen, Rarotonga!
04.11 Paradis-rapport: Elskende par tatt på fersken. Den store gospeldagen
18.11 Øya hvor kvinner voldtar menn
02.12 Piiris polynesiske massasje
16.12 Så tenner vi et lys i dag, vi tenner det for glede
22.12 Jul på Rarotonga
26.12 Først og fryktløst inn i Y2K
02.01 Mia Gundersens grå soloppgang i Stillehavet
Til toppen