Saab med hemmelige "svarte bokser"

Den svenske bilfabrikken Saab overvåker i all hemmelighet sine kunder. I ett år har rundt 15.000 SAAB-eiere uten å vite om det kjørt rundt med "svarte bokser" som registrerer kjøremønsteret.

Den svenske bilfabrikken Saab overvåker i all hemmelighet sine kunder. I ett år har rundt 15.000 SAAB-eiere uten å vite om det kjørt rundt med "svarte bokser" som registrerer kjøremønsteret.

I motsetning til de berørte bilistene, har svensk politi visst om og sagt seg sterkt interessert i boksene, som kan inneholde bevismateriale mot mistenkte. Men ifølge svensk kringkasting har Saab nektet å utlevere opplysninger fra boksene til politiet.

Utstyret er montert i Saab-modellene 9-3 og 9-5, melder den svenske rikskringkastingen SvT på sine nettsider.

- Saken er følsom for Saab, fordi fabrikken ikke ønsker at kundene skal føle seg overvåket, heter det her.

Til eget bruk

- Hvis kundene skulle føle at vi bruker opplysningene til noe annet enn informasjon for oss selv, for eksempel ved å gi dem til politiet, tror jeg de vil finne det ubehagelig, sier Saabs informasjonssjef Niklas Andersson. I brukerhåndboken for Saab 9-3 heter det at "visse data kan bli registrert automatisk".

Under betegnelsen "visse data" skjuler det seg opplysninger om hastighet, bruk av gass- og bremsepedaler, rattvinkel, bruk av blinklys og eventuelle sammenstøt med andre kjøretøyer. Utstyret er knyttet til den sentrale datasensoren som har som hovedoppgave å kontrollere og om nødvendig utløse bilenes kollisjonsputer.

Datautstyret lagrer automatisk alle data fra manøvreringen av bilen de siste sju sekundene før kollisjonsputene utløses. Svensk politi har krevd å få utlevert disse dataene fra en Saab som var innblandet i en dødsulykke ved Borås øst for Göteborg tidligere i år, der en stjålet Saab kolliderte med en tømmerbil.

"Litt tragisk"

Politiet ønsket å få vite hvor fort biltyven kjørte, for å kunne avgjøre om skylden for ulykken kunne plasseres hos sjåføren på tømmerbilen. Men Saab nektet å utlevere data fra den stjålne bilens "svarte boks", noe politiinspektør Krister Carlsson i Borås ifølge Stockholm-avisen Expressen betegner som "litt tragisk".

I USA er det svært vanlig med slike "svarte bokser" i personbiler, og data fra disse boksene brukes ofte i rettstvister. Saab forsikrer på sin side at kundenes integritet kommer foran alt annet, og at verken politi, forsikringsselskap eller eventuelle motparter i rettssaker vil få tilgang til data fra utstyret.

Hensikten med boksene er rett og slett å samle inn data om ulykker. Disse dataene kan bli svært viktige for utviklingen av nye og sikrere bilmodeller, sier Saabs informasjonssjef Niklas Andersson til Expressen og det svenske nyhetsbyrået TT.

Til toppen