BEDRIFTSTEKNOLOGI

Saab vil ha «flytende minne» fra Norge

Endelig suksess for 25 år gammel norsk skjermteknologi?

2. juli 2009 - 13:47

Polydisplay har en lang historie og er ennå ikke i mål. Det norske teknologiselskapet har aner tilbake til Autodisplay som startet opp i 1985.

Siden den gang har det gått med 580 millioner kroner gjennom forskjellige konkurser.

Det skrev digi.no for ikke mindre enn 11 år siden.

Svenske Saab AB kjøper nå 49 prosent av Sandefjord-selskapet Mobiledisplay, som har eneretten på den praktiske bruken av teknologien.

Mobiledisplay lager dynamiske skilt og informasjonstavler med lesbarhet i sollys. Teknologien bak er basert på EASL DMD («electrically adressable smectic liquid - daylight memory display», også kjent som såkalt flytende optisk minne.

EASL-teknologien egner seg ikke til video, spill og annen multimedia fordi bildet ikke kan endres mange nok ganger i sekundet.

Skjermene har den fordelen at de bare bruker energi ved endring av informasjon, og bruker dermed lite strøm, ikke ulikt lesebrett som Kindle fra Amazon. Skjermene kan også være delvis gjennomsiktige.

Det er ikke kjent hva Saab betaler for vel halvparten av selskapet, men selskapets rådgiver Håkan Jansson sier til Sandefjords Blad at avtalen har stor økonomisk betydning, både for Polydisplay og eierkonsernet Fjord International.

Eier og skjermgründer Thor G. Kamfjord, som har brukt snart et kvart århundre på teknologien sier til lokalavisen at avtalen er en anerkjennelse og viktig milepæl i selskapets liv i årene fremover.

Trafikkskiltene fra Mobiledisplay skal angivelig fungere utmerket. Det siste året har skiltene vært prøvd ut både i Sverige og Norge, blant annet utenfor Bohus festning og i Vestfold.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.