- SaaS kollapser innen to år

Lawson-sjef Harry Debes avslører hvorfor han ikke tror på Software as a Service.

- SaaS kollapser innen to år

Lawson-sjef Harry Debes avslører hvorfor han ikke tror på Software as a Service.

Sjefen for ERP-selskapet Lawson (enterprise resource planning) mener modellen med programvare levert som en tjeneste ikke har noe for seg, og vil være borte innen to år.

Historien har en tendens til å repetere seg selv og Lawson-sjefen Harry Debes oppfatter Software as a Service (SaaS) som en ny iterasjon av noe han har sett flere ganger tidligere.

I et intervju med ZDNet forteller han hvorfor selskapet nekter å gjøre som mange av sine større konkurrenter, som har omfavnet modellen der internett-basert programvare leies ut som en tjeneste.

Mange analytikere har de siste året spådd at denne modellen vil bli den neste store IT-bølgen, men Lawson har liten tro på konseptet.

- SaaS er ikke guds gave til programvareindustrien eller forbrukerne. Hypen er basert på ett selskap som har hatt moderat suksess, men Salesforce.com har bare opplevd middelmådig eller enda mindre inntjening på dette, sier Debes til ZDNet.

Tradisjonell programvare er som kokain, du blir avhengig Straks de ikke leverer forventet vekst vil selskapets verdi rase, og resten av SaaS-bransjen vil kollapse sammen med dem, mener han.

Lawson vurderte selv SaaS-modellen i et prosjekt for tre år siden, men kom frem til at denne måten å drive forretninger på ville knekke selskapet. Konklusjonen var at det ville tatt ti å før investeringen ville gitt avkastning.

Konkurrentenes satsing på utleie av programvare levner han liten ære.

- SAPs Business ByDesign er en katastrofe. De mente produktet ville ha 10.000 kunder innen et par år, men det brukes i dag av færre enn 100, og det er etter all hypen og markedsføringen, sier han i intervjuet.

Salesforce, et tyngre bedriftssystem for kundeadministrasjon som leies over nettet, har han mer sansen for, og innrømmer at de bruker løsningen selv. Likevel hevder han suksessen deres skyldes at produktet er godt, og ikke leveransemodellen.

En av fordelene som mange fremhever med programvare levert som en tjeneste, er at det er enklere å bytte leverandør. Debes er enig.

Hadde det vært enklere å bytte så ville mange ha kvittet seg med SAP for lenge siden - Tradisjonell programvare er som kokain, du blir avhengig. Det er dyrt og vanskelig å bytte leverandør etter en investering. Hadde det vært enklere å bytte så ville mange ha kvittet seg med SAP for lenge siden, sier han.

Tror ikke på SaaS: Lawson-sjef Harry Debes
Tror ikke på SaaS: Lawson-sjef Harry Debes

Samtidig mener han at smidighet for kundene kan være en ulempe for leverandørene: - Det går raskt å bli SaaS-kunde, men det er like raskt å si opp avtalen.

På spørsmål om Lawson satser på å låse fast kundene i proprietære løsninger svarer sjefen følgende:

- Det handler ikke om det. Folk låser seg selv inn! De ser programvare som de liker og ønsker. Slik er det med all profesjonell programvare.

    Les også:

Til toppen