BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sabotasjen av EU-parlamentets patentvedtak har begynt

Press fra fem ledende aktører har fått EU til å utsette vedtaket om nytt direktiv for patent på programvare.

27. nov. 2003 - 09:13

I et vedtak 24. september, snudde EU-parlamentet opp ned på EU-kommisjonens forslag til direktiv om patentering av "data-implementerte oppfinnelser" ("patentability of computer-implemented inventions"). Gjennom 124 tillegg til EU-kommisjonens utkast, vedtok et overveldende flertall i EU-parlamentet – 361 stemmer mot 157, med 28 avholdende – et revidert utkast med enda sterkere begrensninger på særlig programvarepatenter i forhold til amerikansk praksis, enn kommisjonen hadde tenkt seg. Parlamentets utkast slår blant annet fast at:

  • Forretningsmetoder som "one click Internet shopping" kan ikke patenteres
  • Algoritmer for kryptering eller søk kan ikke patenteres.
  • Oppfinnelser uten annen teknologisk virkning enn normal samhandling mellom et program og et nettverk eller et programmerbart apparat kan generelt sett ikke patenteres. Det truer en rekke vordende patenter innen mobiltelefoner og forbrukerelektronikk.
  • Det er ikke anledning til å avslå tilgang til patentert teknologi når det er nødvendig for å opprette en forbindelse eller utveksle data mellom to atskilte datasystemer eller nettverk. Altså kan for eksempel Microsoft ikke nekte å oppgi programmerigsgrensesnitt som gir interoperabilitet mot andre plattformer.
  • For å beskytte forskere i offentlig virksomhet og kreative småbedrifter, skal det være en henstandsperiode for en oppfinner som har offentliggjort sin oppfinnelse i forkant av sin patentsøknad.

EU-parlamentets vedtak kom etter en lang periode med hard press fra en rekke hold, fra store selskaper som Alcatel, Microsoft, Nokia og SAP, til akademiske organisasjoner og talerør for åpen kildekodebevegelsen. Vedtaket ble oppfattet som en avvisning av kravene til de store selskapene. I et notat etter vedtaket, skrev analyseselskapet Gartner at det var grunn til å frykte patentkrig mellom Europa og USA dersom EU-parlamentets syn ble bifalt av medlemslandenes regjeringer.

    Les også:

Wall Street Journal skriver i dag at EUs ministerråd, som vanligvis er mer tilbøyelig til å være enig med kommisjonen enn med parlamentet, har vedtatt å utsette den videre behandlingen av direktivet om programvarepatenter til september neste år. Normalt skulle kommisjonen ha bearbeidet parlamentets utkast i november, og deretter fremmet et revidert utkast for både parlamentet og medlemslandene.

Avisa skriver at noe av bakgrunnen for ministerrådets utsettelse, er et brev fra toppsjefene i fem av Europas største aktører innen telekom og IT: Alcatel, Ericsson, Nokia, Philips og Siemens. I brevet, datert 7. november, skriver toppsjefene at parlamentet har fullstendig kullkastet kommisjonens opprinnelig forslag, og fjernet "effektiv patentbeskyttelse for mye – og innen telekom og forbrukerelektronikk antakelig det meste – av våre investeringer innen forskning og utvikling."

Det heter videre i brevet at de fem selskapene investerer 15 milliarder euro innen forskning og utvikling hvert år, og at de vil flytte mye av denne virksomheten ut av Europa dersom patentreglene som parlamentet har foreslått, blir stående.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.