UTVIKLING

Safari 4 utfordrer Opera på fart

Apple avduket i dag Safari 4, som riktignok ikke er helt ferdig ennå.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. feb. 2009 - 15:57

Apple kunngjorde i dag at den første offentlige betaversjonen av Safari 4 nå er tilgjengelig for Mac og Windows. Selskapet hevder at dette er verdens raskeste nettleser, men også den mest innovative.

Safari er basert på den åpen kildekode-baserte presentasjonsmotoren WebKit, som også brukes av blant annet Google Chrome. Denne ligger helt i tet når det gjelder ytelse og støtte for webstandarder. Apple mener Safari 4 vil være den første nettleseren som greier Acid3-testen, som utfordrer lesernes støtte for webstandarder som foreløpig ikke er så mye brukt.

Men også tilgjengelige testvesjoner av Opera 10 og Chrome 2.0 greier samtlige deltester i Acid3, så skal Apple greie å holde løftet sitt, må Safari 4 lanseres før disse to. Det er dog lite som tyder på at det ikke vil gå bra.

Safari 4 inkluderer dessuten en ny JavaScript-motor som kalles Nitro. Den skal ifølge Apple kjøre SunSpider-testen opptil 30 ganger raskere enn Internet Explorer 7 og mer enn 3 ganger raskere enn Firefox 3, på en Windows-basert iMac. JavaScript-ytelsen skal være 4,2 ganger raskere enn Safari 3.

Apple har dog ikke sammenlignet ytelsen med Opera Softwares nettleser. Det norske selskapet lover forøvrig at JavaScript-ytelsen i kommende Opera 10 skal bli opptil 50 ganger raskere enn i dagens versjon av nettleseren, så det er ikke sikkert at Safari 4 vil beholde den eventuelle førsteplassen så lenge.

Ytelsesmål i JavaScript-testen Sunspider
Ytelsesmål i JavaScript-testen Sunspider

I tillegg oppgir Apple at Safari laster HTML-sider tre ganger raskere enn Internet Explorer 7 og nesten tre ganger raskere enn Firefox 3. Til å måle dette har Apple benyttet iBench Version 5.0-testen til VeriTest.

Safari 4 skal også ha støtte for deler av HTML 5 o CVSS3. Dette inkluderer støtte for offline-teknologier som gjør det mulig å benytte webapplikasjoner som kan lagre informasjon lokalt uten nettilgang.

Ifølge Apple vil Safari 4 også være den første nettleseren som støtter avanserte CSS Effects i forbindelse med refleksjoner, gradienter og nøyaktig maskering.

I tillegg til forbedringene under skallet, inkluderer Safari 4 en rekke nyheter i brukegrensesnittet.

Dette inkluderer Top Sites, som presenterer websidene brukerne oftest besøker, på en måte som finner om Speed Dial i Opera eller funksjonaliteten på blanke faner i Chrome.

Mer spennende er bruken av Apples velkjente Cover Flow-funksjonalitet i historikken og bokmerkene i Safari 4, hvor bla gjennom sidene som om de skulle være platecover.

Safari 4 med Cover Flow i resultatene fra søk i nettleserhistorikken.
Safari 4 med Cover Flow i resultatene fra søk i nettleserhistorikken.

Safari 4 får også mulighet for å søke all tekst på websidene brukeren har besøkt. Dette er også mulig i Opera.

Apple har gjort som Google og plassert fanene i Safari 4 på toppen av nettleseren, slik at hver fane mer framstår som et komplett brukergrensesnitt som er mer separert fra de andre fanene. Dette skal gi mer plass til webinnholdet som vises i fanen.

Adressefeltet i den nye versjonen har blitt smartere og kommer med forslag fra Top Sites, bokmerkene og historikken når bruken skriver inn noe. I tillegg er søkefeltet integrert anbefalinger fra Google Suggest eller en liste over de seneste søkene.

Safari 4 Beta har også fått bedre zoom-funksjonalitet.

I likhet med flere av konkurrentene er også Safari 4 blitt utstyrt med bedre verktøy som webutviklere kan benytte til å debugge, tilpasse og optimalisere websider.

Windows-versjonen av Safari 4 skal nå være bedre tilpasset de visuelle omgivelsene i Windows XP og Vista.

Safari 4 Beta kan nå lastes ned fra denne siden til Mac OS X, Windows XP og Windows Vista.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.