BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sailfish OS kommer til Android-mobiler

Jolla ser på det som en enorm mulighet.

Foreløpig er det bare Jollas egen telefon som kan kjøre Sailfish OS, men operativsystemet skal i løpet av noen måneder også gjøres tilgjengelig for nedlasting og installasjon på flere eksisterende og mye solgte mobiler fra andre leverandører.
Foreløpig er det bare Jollas egen telefon som kan kjøre Sailfish OS, men operativsystemet skal i løpet av noen måneder også gjøres tilgjengelig for nedlasting og installasjon på flere eksisterende og mye solgte mobiler fra andre leverandører. Bilde: Jolla
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. feb. 2014 - 15:10

Finske Jolla, som i fjor høst kom med selskapets første, Sailfish OS-baserte smartmobil, kom i dag med flere kunngjøringer om selskapets operativsystem. Ikke minst er operativsystemet nå utgitt i versjon 1.0 og klar for global distribusjon. Selve utrullingen skjer i begynnelsen av mars. Dette er den fjerde oppdateringen siden telefonene kom i salg i november.

Samtidig ble det kunngjort at Jolla-telefonen snart blir tilgjengelig for kunder i flere land enn nå, og via gjennom flere forhandlere.

Android-telefoner

Jolla kunngjorde i dag også at Sailfish OS har blitt utviklet for å være kompatibel med maskinvaren til flere populære Android-telefoner. Dette kan være et alternativ for brukere av telefoner som ikke lenger blir oppdatert av leverandøren.

Jolla oppgir foreløpig ingen konkrete modeller eller noe nøyaktig tidspunkt for nå programvaren blir tilgjengelig for nedlasting til disse enhetene, men det skal skje gjennom flere faser i løpet av det inneværende halvåret. Sailfish-fellesskapet skal allerede har portert programvaren til flere av de vanlige Samsung Galaxy-, Google Nexus- og Sony Xperia-modellene. Portering til modeller fra kinesiske Xiaomi foregår nå.

I tillegg til å tilby hele Sailfish OS til Android-telefoner, skal Jolla om ikke så lenge gjøre tilgjengelig en «launcher», et brukergrensesnitt, som en Android-applikasjon. Denne skal simulere Sailfish OS-opplevelsen på Android-enheter.

– Vi ser på dette som en enorm mulighet for Sailfish OS siden det finnes nærmere en milliard Android-brukere globalt. Mange av dem ser etter nye brukeropplevelser for å friske opp sine eksisterende enheter. Bare i Kina alene ble operativsystemet i omtrent 100 millioner enheter byttet ut med et nytt operativsystem etter kjøp. Denne tilnærmingen gjør det mulig for Sailfish OS å skalere raskt opp i volum, uten begrensninger. Dette er en skaleringsmulighet på samme måte som vi har sett i den mobile spillbransjen i det siste, sier Antti Saarnio, styreformann i Jolla, i en pressemelding.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.