Sailfish OS kommer til Android-mobiler

Nå vil Jolla spre plattformen.

Sailfish OS kommer til Android-mobiler
Sailfish OS skal tilpasses langt flere enheter enn bare Jollas egen smarttelefon. Bilde: Jolla

Med mange Android-mobiler er det i dag mulig å skifte ut operativsystemet, omtrent slik man også kan gjøre på enhver pc. Foreløpig er tilbudet stort sett begrenset til alternative Android-installasjoner, men det er også mulig å installere Ubuntu på enkelte av Googles Nexus-telefoner.

Denne funksjonaliteten ser finske Jolla på som en god mulighet til å få spredt selskapets ferske Sailfish OS. Operativsystemet benyttes foreløpig kun i selskapets helt ferske smartmobil. Men for å få skikkelig fotfeste få plattformen spres. Å tilby den til brukere av Android-mobiler kan være en måte å oppnå dette på. Som kjent kan Sailfish OS kjøre Android-applikasjoner.

Til den finske nettavisen Talouselämä forteller Jollas administrerende direktør, Tomi Pienimäki, om denne planen.

– Vi er både telefon- og OS-bransjen. Det er ganske enkelt å installere operativsystemet på Android-enheter, forteller Pienimäki.

Markedet Jolla har størst tro på i denne sammenheng, er Kina.

– Det er ingen slik kultur i våre deler av verden, men det er folk som installerer nye operativsystemer på enhetene sine. I Kina er dette svært vanlig. Omtrent halvparten av smarttelefoneierne oppgraderer sine eldre eller billigere enheter med en bedre versjon av Android, sier Pienimäki.

– For oss er dette en mulighet til å distribuere operativsystemet, spesielt i Kina. Det er nettsteder som allerede distribuerer operativsystemer, og kinesiske kunder gjør allerede dette, så vi behøver ikke å undervise dem. Vi må bare få ut Sailfish til disse nettstedene, samt sikre at Sailfish vil kjøres på ulike typer Android-enheter, fortklarer Pienimäki.

Sailfish OS-arkitekturen.
Sailfish OS-arkitekturen. Bilde: Sailfish.org

Jolla skal ikke ta penger for operativsystemene. I stedet håper selskapet å få inntekter av noe som legges på toppen av Sailfish OS. Dette kan være applikasjoner, tjenester eller annonser.

    Les også: