BEDRIFTSTEKNOLOGI

Sailfish OS kommer til Android-mobiler

Nå vil Jolla spre plattformen.

Sailfish OS skal tilpasses langt flere enheter enn bare Jollas egen smarttelefon.
Sailfish OS skal tilpasses langt flere enheter enn bare Jollas egen smarttelefon. Bilde: Jolla
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. des. 2013 - 10:56

Med mange Android-mobiler er det i dag mulig å skifte ut operativsystemet, omtrent slik man også kan gjøre på enhver pc. Foreløpig er tilbudet stort sett begrenset til alternative Android-installasjoner, men det er også mulig å installere Ubuntu på enkelte av Googles Nexus-telefoner.

Denne funksjonaliteten ser finske Jolla på som en god mulighet til å få spredt selskapets ferske Sailfish OS. Operativsystemet benyttes foreløpig kun i selskapets helt ferske smartmobil. Men for å få skikkelig fotfeste få plattformen spres. Å tilby den til brukere av Android-mobiler kan være en måte å oppnå dette på. Som kjent kan Sailfish OS kjøre Android-applikasjoner.

Til den finske nettavisen Talouselämä forteller Jollas administrerende direktør, Tomi Pienimäki, om denne planen.

– Vi er både telefon- og OS-bransjen. Det er ganske enkelt å installere operativsystemet på Android-enheter, forteller Pienimäki.

Markedet Jolla har størst tro på i denne sammenheng, er Kina.

– Det er ingen slik kultur i våre deler av verden, men det er folk som installerer nye operativsystemer på enhetene sine. I Kina er dette svært vanlig. Omtrent halvparten av smarttelefoneierne oppgraderer sine eldre eller billigere enheter med en bedre versjon av Android, sier Pienimäki.

– For oss er dette en mulighet til å distribuere operativsystemet, spesielt i Kina. Det er nettsteder som allerede distribuerer operativsystemer, og kinesiske kunder gjør allerede dette, så vi behøver ikke å undervise dem. Vi må bare få ut Sailfish til disse nettstedene, samt sikre at Sailfish vil kjøres på ulike typer Android-enheter, fortklarer Pienimäki.

Sailfish OS-arkitekturen. <i>Bilde: Sailfish.org</i>
Sailfish OS-arkitekturen. Bilde: Sailfish.org

Jolla skal ikke ta penger for operativsystemene. I stedet håper selskapet å få inntekter av noe som legges på toppen av Sailfish OS. Dette kan være applikasjoner, tjenester eller annonser.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.