JUSS OG SAMFUNN

Saksøker Apple for farlige kabler

Macbook forårsaket husbrann, ifølge forsikringsselskap.

Apples nå utgåtte MagSafe-kabler (T-formet  tilkobling) kan være farlige. Foto: Gustav H. (Creative Commons)
Apples nå utgåtte MagSafe-kabler (T-formet tilkobling) kan være farlige. Foto: Gustav H. (Creative Commons)
1. des. 2010 - 11:32

Den amerikanske familien Marziali opplevde alles store mareritt i mai 2008.

Midt på natten begynte det å brenne på datterens soverom. Takket være røykvarsleren fikk alle reddet seg ut, men hus og innbo fikk store skader.

Påfølgende etterforskning konkluderte med at årsaken til brannen lå i strømkabelen til en Macbook, skriver nettstedet AppleInsider.

Forskringsselskapet Great Northern Insurance Company saksøker nå Apple med krav om tilbakebetaling av erstatningsummen på 75.000 dollar, som tilsvarer rundt en halv million kroner.

De hevder at Apple allerede året før hadde mottatt en rekke klager på egne nettsider, som advarte om problemer med strømkabelen MagSafe. Ifølge søksmålet skal selskapet vært kjent med at kabelen kunne medføre overoppheting, gnister og brannfare.

MagSafe, som følger med alle Apples bærbare datamaskiner, har den spesielle egenskapen at den har en magnetisk plugg, utformet for å hindre at kontakten blir ødelagt dersom noen snubler i ledningen.

Tretthetsbrudd

I mai 2008, samme måneden som brannen fant sted, innførte Apple en ordning der kunder fikk bytte ødelagte kabler, etter først å ha erkjent at noen kabler kunne ha belastningsskader, nærmere bestemt tretthetsbrudd i den tynne ledningen.

En rekke brukere har lagt ut bilder som illustrerer problemet, se Googles bildesøk eller Flickr for gode eksempler.

Great Northern hevder at Apple har opptrådd uaksomt ved utformingen og produksjon av disse kablene.

Apple MagSafe-kabel av typen «T» kan være brannfarlig. Modellen er senere erstattet av L-modellen til høyre i bildet. <i>Bilde: Apple</i>
Apple MagSafe-kabel av typen «T» kan være brannfarlig. Modellen er senere erstattet av L-modellen til høyre i bildet. Bilde: Apple

I søksmålet opplyses det at familien Marziali kjøpte maskinen med tilhørende ladeutstyr i august 2007. Ifølge forsikringsselskapet skal utstyret ha vært brukt på vanlig måte.

Apple har også tidligere blitt dratt for retten grunnet problemer med MagSafe-kablene. En sak fra 2009 har fått status som gruppesøksmål, ifølge Wikipedia.

Kvaliteten på MagSafe-produktet blir dessuten sterkt kritisert av brukere i Apples egen nettbutikk.

Øvrige kilder:
The Register

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.