JUSS OG SAMFUNN

Saksøker firma som bryter GPL-villkår

Software Freedom Law Centre saksøker firma for brudd på åpen kildekode-lisensen GPL.

2. okt. 2007 - 08:48

GPL er sannsynligvis den mest kjente åpen kildekode-lisensen. Den brukes blant annet av Linux.

Det spesielle med GPL, er at hvem som helst fritt kan bruke kildekoden, men da forplikter de seg samtidig til å også tilgjengeliggjøre eventuelle endringer eller tillegg som de selv lager under den samme lisensen.

Det betyr at et programvareselskap ikke kan bruke GPL-lisensiert kildekode i sitt eget program, hvis de ikke vil dele ut kildekoden til programmet. Noen selskaper prøver seg på å gjøre dette likevel, og tidligere har de for det meste blitt møtt med argumentasjon og eventuelt trusler om rettslige skritt.

Nå tar Software Freedom Law Center (SFLC) skrittet helt ut, og går til sak mot et selskap som bryter med GPL-villkårene.

Moonsoon Multimedia har blitt anklaget for brudd på GPL-villkårene, og etter at søksmålet ble kjent har de sagt at de vil rette seg etter GPL-kravene. Det er imidlertid ikke godt nok for Software Freedom Law Centre.

- Å rette seg etter kravene nå, er ikke nok til å få saken ut av verden, fordi det i praksis ville betydd at hvem som helst kan bryte med villkårene frem til de blir tatt på fersken, sier Dan Ravicher, SFLC's advokat, til CNet News.

Monsoon-konflikten dreier seg om en porgramvarepakke som heter BusyBox. Det er en samling verktøy spesialtilpasset maskinvare med lite minne.

- Fordi vi alltid har som intensjon å rette oss etter alle krav i åpen kildekode-lisenser, regner vi med at saken snart vil være løst, sier Graham Radstone, daglig leder i Moonson, i et skriftlig svar til CNet News. Det er alt Moonsoon vil si om saken.

Software Freedom Law Centre sier at de ikke er ute etter å sende et signal til markedet med denne saken. De hevder at de bare er ute etter å få de som bryter med villkårene til å innrette seg etter betingelsene i GPL.

En seier i det amerikanske rettsystemet vil imidlertid skape presedens for andre lignende saker, og det amerikansk rett baserer seg mer på referanser til andre lignende saker, enn for eksempel det norske rettssystemet.

Søksmålet er derfor et viktig signal om at åpen kildekode-miljøet ikke lengre nøyer seg med å bare argumentere eller true med rettsak. Nå må alle selskaper som spekulerer i å bruke GPL-kode, tenke seg nøye om. Det kan fort bli en dyr affære.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.