JUSS OG SAMFUNN

Saksøker formidlere av DVD-program

Den amerikanske filmbransjen har begynt å saksøke nettsteder som sprer DeCSS-programmet. Men nettstedene peker nese tilbake.

Einar Ryvarden
17. jan. 2000 - 09:11

I sin kamp mot programmet som lar deg kopiere DVD-filmplater, har åtte amerikanske filmselskap nå begynt å saksøke alle nettsteder i USA som lar deg laste ned programmet.

Det såkalte DeCCS, laget av den delvis norske hackergruppen More, låser opp krypteringen som brukes på DVD-plater. Ferdig låst opp kan filmene som ligger på platene kopieres.

Les om More og DVD-programmet:

Dette har fått filmselskapene Universal City Studios, Paramount Pictures Metro-Goldwyn-Mayer Studios, Tristar Pictures, Columbia Pictures, Time Warner Entertainment, Walt Disney og 20th Century Fox Film til å saksøke det New York-baserte nettstedet Escape.com.

De åtte filmselskapene kaster seg dermed etter bransjeorganisasjonen DVD Copy Control Association, som har saksøkt More-gruppen og 72 programmere og internettssteder. Men filmbransjen står overfor en formidabel jobb, for det er langt fra klart om det er ulovlig å lage og/eller distribuere programvare som DeCCS. Det er bare bruken og piratkopiering som er klart ulovlig.

Dessuten vil trolig filmbransjen oppleve at straks en fil er spredd på Internett, er det så å si umulig å få fjernet alle kopier. Et søk digi.no gjorde på Internett med de vanligste søkemotorene gir en rekke lenker til å laste ned DeCCS. Flere av sidene har adresser som ligger utenfor USA, noe som kompliserer den juridiske prosessen.

Et av nettstedene med adresse i Luxembourg peker regelrett nese til filmindustrien med følgende tekst:

"Her er klagen vi har mottatt fra DVD Copy Control-gruppen, sendt med en meget dårlig formatert e-post. Alle dere haier der ute: denne serveren er basert i Luxembourg. Derfor klarer jeg ikke å forstå hvordan regler og meninger fra en domstol i California (hvor i h... er det) kan være relevant for denne siden eller meg. I to ord: Shove it (dra dere vekk)."

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.