Saksøker forsikringsselskap for millennium-milliarder

Unisys, GTE og Xerox saksøker sine respektive forsikringsselskap for å få dekket utgifter til år 2000-prosjekter og bygger opp under milliardkravet med å henvise til forsikringspraksis fra det syttende århundre...

Unisys, GTE og Xerox saksøker sine respektive forsikringsselskap for å få dekket utgifter til år 2000-prosjekter og bygger opp under milliardkravet med å henvise til forsikringspraksis fra det syttende århundre...

Kravene fra de tre IT-gigantene er samlet på nærmere en milliard dollar - omtrent 7,5 milliarder norske kroner - og flere selskap vurderer å levere liknende krav, skriver Computerworld Danmark.

Unisys, GTE og Xerox krever erstatning for de utgiftene selskapene har pådratt seg for å forberede seg til det kommende årsskiftet. Ifølge USA Today er det en tidsinnstilt bombe som nå kan detonere i amerikansk forsikringsbransje dersom IT-selskapene får medhold i sine krav. Det er åpenbart at flere IT-selskaper vil følge opp med liknende forsikringskrav om Unisys, GTE og Xerox skulle nå gjennom.

De tre dataselskapene har hentet fram en utgammel forsikringspraksis, den såkalte "sue and labour"-klausulen, som skriver seg helt tilbake til det syttende århundre. Ifølge Computerworld Danmark handler klausulen om at skip var forpliktet til å bli slept bort fra uvær dersom de på noe vis var skadet. Forsikringsselskapet skulle så betale utgiftene til slepingen.

IT-troikaen mener datidens skip kan erstattes med nåtidens virksomheter, det vil si at de år 2000-forberedelsene de nå har gjennomført og betalt for kan sammenliknes med skipene som ble slept bort fra orkanene - og altså noe forsikringsselskapene er pliktige å erstatte...

Det er en fortolkning forsikringsselskapene slett ikke deler.

Overfor USA Today sammenliknes kravet fra Unisys og kompani med at bilister heretter kan be om å få dekket utgiftene til nye bildekk fordi sjåførene slik kan påstå at det vil kunne forhindre en ulykke. Unisys' advokat repliserer at forsikringsselskapene også trodde at de kunne slippe unna erstatningssaker i forbindelse med asbestforurensing, men det gjorde de ikke.

Så langt har forsikringsselskapene fremholdt at år 2000-problemene har vært mulig å forutse for de fleste virksomheter, og at næringslivet derfor må ta det hele og fulle ansvar dersom virksomheten skades av år 2000-relaterte feil.

Til toppen