Saksøker IBM for NSA-samarbeid

Mener sinna kinesere kostet over 70 milliarder.

Saksøker IBM for NSA-samarbeid
IBMs toppsjef, Ginni Rometty, må forsvare seg mot anklager fra en sinna aksjonær. Et pensjonsfond mener selskapets forhold til NSA har kostet flere milliarder kroner. Bilde: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images / All Over Press

Pensjonsfondet for sheriffer i Louisiana har tatt ut søksmål mot IBM, hvor de eier aksjer. Bakgrunnen for søksmålet er at IT-giganten skal ha skadet sine muligheter i det kinesiske markedet, noe som skal ha ført til at over 12 milliarder dollar, 73,4 milliarder kroner, av markedsverdien ble skrelt vekk.

Ifølge søksmålet skal IBM ha lobbet kongressen i USA for å kunne utlevere data om sine kinesiske og øvrige kunder til NSA i bytte mot en beskyttelse av sine immaterielle rettigheter, skriver Reuters. De henviser til søksmålet som er tatt ut i en domstol i Manhattan.

Dette skal ha truet IBMs salgsaktiviteter i Kina, mener saksøkeren, som henviste til NSAs PRISM-program som lar NSA spionere på Kina gjennom teknologiselskap som nettopp IBM. Videre hevder saksøkerne at NSA-avsløringene til Snowden gjorde at kinesiske bedrifter og myndigheter kuttet sine forretningsforbindelser med den amerikanske IT-giganten.

Konsekvensen ble at selskapet leverte svake resultater for tredje kvartal. Salgsinntektene i det kinesiske markedet falt med 22 prosent mens salget av maskinvare i det samme markedet falt med 40 prosent. Etter at resultatene ble kjent falt IBM 6,4 prosent på New York-børsen, tilsvarende 12,9 milliarder dollar i markedsverdi. Det er dette tapet aksjonæren nå prøver å få erstattet.

- Disse anklagene er latterlige og uansvarlige og IBM vil forsvare seg i retten, svarer en IBM-talsperson i en e-post til Reuters.

    Les også:

Les mer om: