Saksøker IBM for NSA-samarbeid

Mener sinna kinesere kostet over 70 milliarder.

IBMs toppsjef, Ginni Rometty, må forsvare seg mot anklager fra en sinna aksjonær. Et pensjonsfond mener selskapets forhold til NSA har kostet flere milliarder kroner.
IBMs toppsjef, Ginni Rometty, må forsvare seg mot anklager fra en sinna aksjonær. Et pensjonsfond mener selskapets forhold til NSA har kostet flere milliarder kroner. (Bilde: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images / All Over Press)

Mener sinna kinesere kostet over 70 milliarder.

Pensjonsfondet for sheriffer i Louisiana har tatt ut søksmål mot IBM, hvor de eier aksjer. Bakgrunnen for søksmålet er at IT-giganten skal ha skadet sine muligheter i det kinesiske markedet, noe som skal ha ført til at over 12 milliarder dollar, 73,4 milliarder kroner, av markedsverdien ble skrelt vekk.

Ifølge søksmålet skal IBM ha lobbet kongressen i USA for å kunne utlevere data om sine kinesiske og øvrige kunder til NSA i bytte mot en beskyttelse av sine immaterielle rettigheter, skriver Reuters. De henviser til søksmålet som er tatt ut i en domstol i Manhattan.

Dette skal ha truet IBMs salgsaktiviteter i Kina, mener saksøkeren, som henviste til NSAs PRISM-program som lar NSA spionere på Kina gjennom teknologiselskap som nettopp IBM. Videre hevder saksøkerne at NSA-avsløringene til Snowden gjorde at kinesiske bedrifter og myndigheter kuttet sine forretningsforbindelser med den amerikanske IT-giganten.

Konsekvensen ble at selskapet leverte svake resultater for tredje kvartal. Salgsinntektene i det kinesiske markedet falt med 22 prosent mens salget av maskinvare i det samme markedet falt med 40 prosent. Etter at resultatene ble kjent falt IBM 6,4 prosent på New York-børsen, tilsvarende 12,9 milliarder dollar i markedsverdi. Det er dette tapet aksjonæren nå prøver å få erstattet.

- Disse anklagene er latterlige og uansvarlige og IBM vil forsvare seg i retten, svarer en IBM-talsperson i en e-post til Reuters.

    Les også:

Til toppen