Saksøker Nokia for svindel

Anlegger massesøksmål på grunn av ikke-oppfylte løfter om Windows Phone.

Flere Nokia-aksjonærer begynner nå å miste tålmodigheten med Nokia og
Flere Nokia-aksjonærer begynner nå å miste tålmodigheten med Nokia og (Bilde: Nokia)

Anlegger massesøksmål på grunn av ikke-oppfylte løfter om Windows Phone.

Nokia har blitt saksøkt av én av sine egne aksjonærer for svindel. Robert Chmielinski, som aksjonæren heter, har i New York anlagt et massesøksmål mot selskapet.

Bakgrunnen for dette er at Nokia med toppsjef Stephen Elop i spissen skal ha kommet med det som omtales som usanne og villedende uttalelser, samt deltatt i en plan for å bedra (aksje)markedet.

I perioden mellom lanseringen av de første Lumia-modellene, i oktober i fjor, og fremleggelsen av Nokia kvartalsresultater i april i år, skal de anklagede – Nokia, Elop og finansdirektør Timo Ihamuotila – ha fortalt aksjonærene at overgangen til Windows Phone-plattformen ville stanse forringelsen av selskapets posisjon i smartmobilmarkedet. Chmielinski mener at resultatene for årets første kvartal var verre enn ventet.

I søksmålet nevnes også problemene med lanseringen av Lumia 900 i USA, hvor en feil ved mobilene førte til at Nokia måtte gi kundene en kompensasjon på hundre dollar hver – det samme som kundene hadde gitt for mobilen. Dette førte ifølge søksmålet til et fall i kursen på Nokias American Depositary Shares (ADS) på 16 prosent på et døgn.

Nokia skriver i en pressemelding at selskapet vil studere anklagene, men at det mener at anklagene er grunnløse og at selskapet vil forsvare seg mot klagen.

Det er advokatfirmaet Robbins Geller Rudman & Dowd LLP i New York som er engasjert av Chmielinski. Personer som har eid Nokia-aksjer innenfor den nevnte perioden, kan være med i massesøksmålet mot selskapet.

Elop innrømmet under forrige ukes generalforsamling at det har vært vanskeligere enn ventet å oppnå gjennombrudd med Lumia-mobilene.

    Les også:

Til toppen