JUSS OG SAMFUNN

Saksøker Norid

Konflikt om domenet «co.no» opp for tingretten.

25. okt. 2011 - 13:18

For ett år siden åpnet norske Elineweb AS for registrering av såkalte subdomenenavn under «co.no» gjennom et samarbeid med nederlandske coDNS BV.

Samtidig ble nettstedet domain.co.no etablert, der det gis ytterligere detaljer om ordningen.

    Les også:

Nå seiler det opp til en rettslig konflikt om praksisen. Elineweb saksøker Norid, kan digi.no nå avsløre.

- Bakgrunnen er at de har argumentert for at bruken av domenet er i strid med regelverket. Tidligere har de truet med å inndra co.no, men de har ikke gjort det. Vi har følt at situasjonen har vært uklar svært lenge nå. Derfor har vi sett oss nødt til å anlegge søksmål for å avklare dette, sier advokat Joar Heide som representerer Elineweb til digi.no.

I motsetning til hva man kanskje skulle tro, er ikke co.no forankret som et offisielt kategoridomene av typen co.uk, co.kr, co.nz og andre, som er direkte underlagt registreringsenheter for sine respektive toppdomener.

- Ikke godkjent

Uninett Norid, som administrerer tildelingen av norske domenenavn, var raskt ute og advarte om at bruken av co.no som registreringsaktør ikke er godkjent av dem. Forbrukerrådet har også advart mot bruk av tjenesten.

- Hvis abonnenten bak co.no (Elineweb) ikke oppfyller sine forpliktelser overfor Norid, kan domenenavnet bli slettet. Alle eksisterende underdomener under co.no vil da bli slettet og gå tapt, var blant flere innvendinger Norid-sjef Hilde Thunem ga digi.no i fjor høst.

Partene skal nå møtes til et innledende møte i tingretten den 1. november.

- Jeg kan bekrefte at det er en rettskonflikt på vei. Jeg kan ikke si så veldig mye mer før vi møter dem i retten og får en avklaring om hva som skjer, sier Thunem til digi.no.

For Norid er saken unik. - Bruken av co.no på en måte som kan forveksles med et offisielt kategoridomene, er noe vi aldri har opplevd tidligere, sier hun.

- Det underliggende er at Norid reelt sett mener at domenet co.no er overdratt. Det er vi uenige i, sier advokat Heide som oppfatter at saken kommer til å bli interessant for internettsamfunnet generelt.

Ifølge advokat Heide er det ingen utsikter til en minnelig ordning mellom partene.

- Jeg regner med at det blir en full rettssak, sier han til digi.no.

Det Råde-baserte selskapet Elineweb AS omsatte i fjor for nær 600.000 kroner og fikk et driftsoverskudd på 32.000 kroner.

Det hører til sjeldenheten at Norid blir saksøkt, men det har faktisk skjedd to ganger tidligere, først i 1999/2000 og sist i 2009 (pdf). Norid vant begge sakene, som ser ut til å berøre helt andre forhold enn tvisten om co.no.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.