Saksøker pirater som bruker auksjonstjenester

Microsoft går nå til søksmål for å stanse aktører som selger piratkopiert programvare på nettauksjoner.

Saksøker pirater som bruker auksjonstjenester

Microsoft går nå til søksmål for å stanse aktører som selger piratkopiert programvare på nettauksjoner.

Nettauksjonene har blitt populære blant pirater som selger ulovlige kopier av kommersiell programvare. Nå slår verdens største programvareselskap, Microsoft, tilbake og tyr til søksmål for å ta de verste synderne.

På verdensbasis har de nå anmeldt mer enn 50 tilfeller hvor de også planlegger å gå til søksmål. 15 av disse er i USA, resten er i Europa: 10 søksmål i Tyskland og Nederland, 5 i Frankrike og i Storbritannia. I tillegg går programvareselskapet til søksmål i lignende saker i Argentina, Australia, Belgia, Korea og Polen.

- Dette er et verdensomfattende tiltak mot selgere av piratkopiert programvare på nettauksjoner. Vi oppdager mer og mer at nettauksjoner brukes for å distribuere piratkopiert programvare til forbrukere, sier Matt Lundy, en av Microsofts senioradvokater til CNet News.

Han poengterer at de med dette er ute etter de som tjener penger på å selge piratkopier.

- Piratkopiering er et stort verdensomfattende problem. Vårt mål med tiltaket er å gå målrettet mot næringsvirksomhet som distribuerer piratkopiert programvare, sier Lundby.

Mange av søksmålene retter seg mot selgere som har benyttet nettauksjonen eBay eller andre lignende tjenester.

I samarbeid med eBay gjør Microsoft inngrep i 50.000 auksjoner årlig der man anser at det begås brudd på opphavsrettloven. Bare et fåtall av disse ender opp i rettssystemet.

I egne tester utført av Microsoft blant 115 programvareprodukter solgt på eBay, viste det seg at over halvparten var ulisensierte utgaver. Ofte skal programmets lisenssjekk være hacket og i noen tilfeller skal det ha blitt vedlagt ondsinnet programkode.

Søksmålene har ikke nådd til Norge ennå. digi.no tok en rask uformell test av QXL.no og finn.no ved å søke etter diverse programvare. Det eneste vi fant som kunne minne om forsøk på salg av ulisensiert programvare, var noen som forsøkte å selge en brukt versjon av Windows 95.

Selv om det teknisk og teoretisk sett kan anses som et forsøk på å selge ulovlig lisensiert programvare, velger vi å tro at det mer var ment som et huomristisk innslag.

Til toppen