Saksøker plateselskaper for ulovlig kopiering...

Eierselskapet bak fildeleren KaZaA, Sharman Networks har igjen havnet i juridisk batalje med platebransjen. Men denne gangen er det plateselskapene som saksøkes - ironisk nok for brudd på opphavsretten...

Eierselskapet bak fildeleren KaZaA, Sharman Networks har igjen havnet i juridisk batalje med platebransjen. Men denne gangen er det plateselskapene som saksøkes - ironisk nok for brudd på opphavsretten...

Platebransjen har sett seg møkk lei på Internett-brukere som deler musikkspor seg imellom på fildelingsnettverk som Grokster, Morpheus og KaZaA. Napster tok sin død av platebransjens rettslige forfølging, noe som var mulig fordi tjenesten lå på en sentralisert server, men dette er ikke mulig med de nye fildelingsnettverkene, der den enkelte bruker direkte utveksler sine filer med andre brukere.

Platebransjen har derfor selv benyttet seg av fildelingsnettverkene blant annet ved å distribuere filer som utgir seg for å være lyd- og filmsnutter, men som i realiteten er advarsler og trusler om at den enkelte fildeler kan stilles til ansvar for sine handlinger.

    Les også:

Men nå tar rettighetskampen en ny og overraskende vending. Sharman Networks, selskapet som står bak det omdiskuterte KaZaA-nettverket, saksøker plateselskapene for urettmessig bruk av fildelerens programvare for å snuse opp og skremme bort deres brukere.

Ifølge Associated Press sier Sharman at plateselskapene har benyttet Kazaa Lite, en annonsefri etterlikning av originalen KaZaA, for å koble seg til fildelingsnettverket. I stevningen, som ble levert mandag denne uken, heter det videre at plateselskapenes forsøk på å bekjempe piratvirksomhet på KaZaA samtidig innebar et brudd på de generelle bestemmelsene for bruk av nettverket som Sharman har nedfelt i sitt regelverk. Blant annet har som nevnt flere underholdningsselskaper lagt ut falske versjoner av opphavsrettslig beskyttet materiale, regelrett åte, og sendt truende online-meldinger til flere brukere.

For det tredje mener Sharman at underholdningsselskapene selv bryter antitrust-lovgivningen ved å hindre Sharman og dets partnere fra å distribuere lovlige kopier av digitale musikk- og filmspor via KaZaA. Denne påstanden ble tidligere i år - nærmere bestemt i juli - avvist av amerikansk rett, men Sharman vil prøve spørsmålet på nytt.

USAs platebransjes egen interesseorganisasjon RIAA (Recording Industry Association of America) omtaler tørt Sharmans "nyvunne beundring for viktigheten av opphavsretten" som "ironisk".

Ved inngangen av september anla amerikansk platebransje sak mot 261 musikkfans som de mener ulovlig har distribuert hundrevis av digitale musikkspor hver over Internett. Så fort plateselskapene kom over et digitalt lydspor som de mente var beskyttet av copyright-bestemmelsene i amerikansk lov, stevnet de Internett-leverandørene (ISP-ene) for å få utlevert identiteten som skjulte seg bak brukerkontoene som ble benyttet til å logge seg på fildelingsnettverket.

Til toppen