Saksøkte Google og ble fjernet helt

Saksøkte Google og ble fjernet helt

I en debatt som er aktuell for Norge, saksøkte belgiske aviser Google og vant, men nå angrer de nok.

Debatten er ikke helt ny, men nå har en belgisk avis igjen satt debatten om hva søkemotorer har lov til og ikke på kartet igjen.

En rekke aktører har ment at spesielt Google, men også de andre søkemotorene kopierer og stjeler innholdet deres uten å betale for det. Åraken er todelt: Søketreffene Google viser frem viser deler av innholdet og hvis du vil kan du trykke på "Cached" ved siden av treffet og få en kopi av hele nettsiden, uten å gå til den egentlige eieren.

Og konflikten blir større med Google News, en nyhetsoversikt Google har laget for mange land og som trolig det snart kommer en norsk versjon av. Denne oversikten kan gjøre at mange brukere skaffer seg oversikten her og bare klikker på enkeltsaker, noe som vil kan ramme trafikken til små og store nettaviser.

En koalisjon av belgisk avis saksøkte derfor Google og deres belgiske news-tjeneste. Avisene vant - Google må inngå en avtale med avisene og enten betale for å dele ut innholdet eller fjerne avisene fra sine oversikter.

Men dommen går lengre enn bare nyhetsoversikten forlanger full fjerning fra Google, ikke bare fra nyhetsoversikten. Både for å unngå boten og kanskje for å hevne seg, har Google fjernet de belgiske avisene helt, også fra sitt vanlige søk.

Google har foreløpig nektet å legge ut dommen på sine nettsider, slik den belgiske dommeren har krevet og har anket saken, kanskje til lettelse for de belgiske avisene.

Til toppen