Salesforce stiger på oppkjøpsrykte

Hvem kan den mystiske budgiveren være?

Salesforce stiger på oppkjøpsrykte
Salesforce.com kan være i spill. Bloomberg melder at selskapet har engasjert finansielle rådgivere etter å ha mottatt et bud. Hvem budgiveren kan være er foreløpig ikke kjent.

Et ikke-identifisert selskap har lagt inn bud på Salesforce.com, som har engasjert finansielle rådgivere for å bistå i prosessen med et mulig oppkjøp, meldte Bloomberg onsdag.

Aksjekursen spratt opp 12 prosent på nyheten, etter at handel i aksjen ble stanset en periode på New York-børsen.

Les også: Salesforce innleder boikott av amerikansk delstat

Få aktuelle

Salesforce er verdens største CRM-plattform og en av de ti største programvarehusene.

Etter kursoppgangen er markedsverdien rundt 49 milliarder dollar.

En overtakelse vil i så fall bli det største oppkjøpet av et programvareselskap noensinne.

Spekulasjonene går høyt og lavt om hvem den mystiske budgiveren kan være.

IBM, Oracle, SAP eller Microsoft er blant få aktuelle kandidater, som både har finansielle muskler nok og sammenfallende interesser. Apple satser også i bedriftsmarkedet, men må betraktes som outsider. Hewlett-Packard er det neppe, da de fortsatt sliter med etterdønningene fra katastrofe-oppkjøpet av Autonomy for drøyt 11 milliarder dollar.

Oracle som enkelte regner som mest aktuell oppkjøper, er det ikke, skriver Buzzfeed.

«Frenemies»

Marc Benioff hadde stjernestatus i Oracle, da han forlot dem etter 13 års tjeneste i 1999 for å starte Salesforce. Målet var år ryste IT-bransjen med en ny forretningsmodell han døpte «plattform as a service».

Oracle var en av de første investorene i Salesforce, men Oracle-boss Larry Ellison og Benioff hadde i mange år et anstrengt forhold til hverandre. Lenge ble de kalt frenemies (friend/enemy) før de omsider la en personlig feide til siden, forsonet seg og innledet et forretningsmessig samarbeid mellom Oracle og Salesforce i 2013.

Mer om det: Slår sine nettskyer sammen

SAP-toppsjef Bill McDermott slo senest i fjor høst fast at SAP er ferdig med store oppkjøp de neste årene.

Ifølge Gartner kontrollerte Salesforce 16 prosent av CRM-markedet tilbake i 2013, mot 13 prosent for SAP, Oracle med 10 prosent og 7 prosent for Microsoft.

Møtte Nadella

Salesforce-sjefen Marc Benioff og Microsofts toppsjef Satya Nadella virker fornøyd med sitt nye samarbeid.
Salesforce-sjefen (fra v.) Marc Benioff og Microsofts toppsjef Satya Nadella da de kunngjorde samarbeid i fjor. Bilde: Benioff via Twitter
I dette markedet er mange av aktørene rivaler, samtidig som de samarbeider. Microsoft innledet et strategisk samarbeid med Salesforce i fjor høst.

Bred integrasjon: Salesforce får Office-støtte

Senest i forrige uke skal Benioff, gründer, konsernsjef og styreleder i Salesforce, ha spist middag med Microsofts konsernsjef Satya Nadella, i forkant av den pågående Build-konferansen. Hva de diskuterte er ikke kjent, skriver Recode.

Benioff er nå til stede og tvitrer også fra konferansen.

- Dersom nettskygiganten er til salgs, så er Microsoft den eneste logiske kjøperen, skriver Fortune.

IBM er som nevnt også en mulig beiler. De har en mindre kontantbeholdning enn de øvrige nevnte, men kan tenkes å lånefinansiere et oppkjøp, skriver Business Insider.

Salesforce.com er blant verdens 10 største programvarehus, uansett leveransemodell. I fjor økte de omsetningen 33 prosent til 4,1 milliarder dollar. Selskapet har om lag 13.000 ansatte.