Salg av CSC gir HP en ny sjanse

Det store konsulent- og driftsselskapet CSC skal selges og ryktene peker ut HP som kjøper. Her er hvorfor:

Det store konsulent- og driftsselskapet CSC skal selges og ryktene peker ut HP som kjøper. Her er hvorfor:

Prisene på maskinvare stuper, noe som gjør at verdens IT-utstyrsprodusenter sliter tungt. I fjor jublet HP Norge over å ha oppretthold salget, for det betyr en vekst i antall solgte enheter på 10-15 prosent.

Redningen for mange er en satsning på konsulenter, noe bransjenkongen IBM så tidlig. HP har vært den store taperen i dette spillet, men nå selskapet som nylig ble verdens største IT-selskap målt i omsetning, en ny sjanse. (IBM solgte PC-divisjonen sin og falt under HP).

For det store drifts- og konsulentselskapet CSC fortalte i går at selskapet arbeider med et salg. Et kjøp av CSC vil med et sverdslag skaffe selv et av de største IT-selskapene en stor outsourcing/driftsdivisjon - CSC har 80.000 ansatte spredd over hele kloden, blant annet med et kontor i Norge. Statoil og SAS er store CSC-kunder.

CSC er et av de tre-fire store internasjonale outsourcings- og konsulentselskapene sammen med Accenture, Capgemini og EDS. HP har også de siste årene satset hardere på outsourcing. Her i Norden skaffet HP seg blant annet gigantavtalen med å drifte Nokias IT-systemer.

CSC er i samtaler med flere parter, men en samlet amerikanske finanspresse peker på HP og med god grunn. HP bygget aldri opp noen konsulentdivisjon og forsøkte så å kjøpe konsulentarmen til PWC på toppen av dotcom-bølgen, men gav seg når PWC forlangte 18 milliarder dollar i 2000.

Det sved ekstra dypt når PWC så to år senere solgte til IBM for 3,5 milliarder dollar. Men nå har altså HP, IBM eller kanskje en konkurrent en ny sjanse til å gjøre et solid hopp. I fjor gikk det rykter om forhandlinger mellom CSC og HP uten at disse ble bekreftet.

Men CSC kan også ende opp hos noen av de for tiden svært aggressive investorfondene som blant annet kjøpte danske TDC og Sunguard. Blackwell-fondet nevnes som en mulig kjøper. Fordi CSC er så store innen amerikanske forsvar, ønsket fly og rakett-produsenten Lockheed Martin å kjøpe en del av selskapet i fjor, men fikk nei.

Prisen redusere antall kjøpere - CSC har til tross for at selskapet skal rydde opp internt en prislapp på 10,6 milliarder dollar. CSC går ganske bra: I finansåret 2005 omsatte selskapet for 14,1 milliarder dollar og fikk et resultat på 820 milloner dollar.

CSC skal ta ryddejobben selv - samtidig som selskapet offentliggjorde salgsplanene, fremla man også en kutteplan. I løpet av de to neste finansårene skal det kuttes 5000 jobber, for det meste i Europa der CSC har slitt.

Til toppen