FORBRUKERTEKNOLOGI

- Salget av e-boklesere vil doble seg

Optimistisk CEA-spådom for 2010.

6. jan. 2010 - 10:34

Den amerikanske forbrukerelektronikk-organisasjonen CEA (Consumer Electronics Association) tror at det produktet med størst vekst i årene framover vil være e-bokleseren.

Organisasjonen forventer en dobling av salget i 2010, og en ytterligere dobling i 2012. Dette kom i følge Yahoo News fram under en pressekonferanse som CEAs leder Shawn DuBravac hadde på CES (Consumer Electronics Show)-messen i Las Vegas i natt norsk tid.

På CES-messen forventes en rekke nyheter innen elektroniske bøker, både innen programvare, maskinvare og på innholdssiden. Mens 3D på Blu-ray var det store nye i fjor, er det elektronisk litteratur som står på dagsorden i år, skal vi tro CEA.

Slike lesefjøler har grepet voldsomt om seg i USA, og det er ikke uvanlig å se passasjerer på amerikanske innenriksfly med en slik i fanget i stedet for en tradisjonell bok.

I andre kvartal 2009 ble det solgt e-bøker i USA for 37 millioner dollar. Det er mer enn tre ganger mer enn i samme periode året før, i følge forlagsorganisasjonen AAP (Association of American Publishers).

Denne jula ble e-bokleseren Kindle den mest populære gaven på Amazon, verdens største nettbutikk. Kindle selges bare gjennom Amazon, og kunne inntil nylig brukes til å lese bøker kjøpt gjennom Amazons nettbutikk. Men med den siste fimware-oppdateringen kan Kindle også takle Adbobes pdf-format.

Også bokkjeden Barnes & Noble har sin e-bok-leser (Nook) knyttet til sitt utvalg av elektroniske bøker. I tillegg finnes det en e-bokleser fra Sony som - i hvert fall teoretisk - skal støtte så godt som samtlige formater.

I tillegg til disse er mange andre på på vei. Telegiganten Sprint lanserer snart sin Skiff Reader. Sprint har avtaler med en rekke store forlag for salg av både bøker, aviser og magasiner. Selskapet Spring Design lager e-bokleseren Alex med Googles mobile operativsystem Android. Og som om ikke dette var nok, er selskapet Interead på vei med sin Coolreader.

I Norge sendte bokbransjen ut en pressemelding rett før nyttår om at 1000 norske boktitler bvil bli tilgjengelig som e-bøker i 2010. Hvilket format som er valgt er ikke kjent, men forlagene sier at bøkene kan leses på alle plattformer, bortsett fra Kindle. Etter alt å dømme dreier det seg om pdf, og da vil altså også Kindle kunne kunne brukes med de norske bøkene.

Kindle ble lansert i Norge alelrede 7. oktober i fjor, men uten norske bøker. Samtidig ble Amazons e-bokleser lansert som gratis programvare for PC og Mac.

I følge Kindle-direktør Steve Kessel er Norge allerede et av topplandene for Kindle. Det lover utvilsomt godt for bokbransjens elektroniske satsing framover.

Et skår i gleden er det likevel at piratkopieringen av bøker nå virkelig har begynt å ta av. Omfanget er nok ikke like stort som med musikk, film, spill og programvare ennå. Men det nærmer seg. I følge CNN nådde Dan Browns nye bok The Lost Symbol 100 000 ulovlige nedlastinger bare få dager etter lanseringen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.