Salget av Itanium 2 bare så vidt i gang

Salget av maskiner med Intels 64-bits Itanium-prosessorer er bare så vidt kommet i gang - halvannet år etter lanseringen.

Salget av maskiner med Intels 64-bits Itanium-prosessorer er bare så vidt kommet i gang - halvannet år etter lanseringen.

Etter en av de lengste forsinkelsene i datahistorien, startet salget av maskiner med Intels første 64-bits-prosessor 29. mai i fjor.

Med sine evner til å behandle større datasett, er Itanium Intels billett inn i den tyngste delen av databransjen der IBM, HP og Sun i dag regjerer med sine RISC-baserte prosessorer for servere og arbeidsstasjoner.

Resultatet av alle forsinkelsene var at den første prosessoren ikke ble så imponerende. Farten ble bare på 800 MHz, godt under halvparten av klokkehastigheten på toppmodellen av Pentium 4.

Da digi.no spurte Compaq og IBM i september i fjor hadde selskapene ennå ikke solgt en eneste maskin.

Les også:

I juli i år kom Intel med oppgraderingen, Itanium 2, som dobler ytelsen. Men fem måneder senere har salget bare så vidt kommet i gang - til tross for sterke tester.

Les også:

Inge Hjelmfoss, produkt- og markedsjef for Unix hos HP Norge forteller til digi.no at selskapet har solgt noen håndfull servere og arbeidsstasjoner, primært til kunder som skal drive med beregninger og konstruksjon.


HP selger arbeidsstasjoner med en og to Itanium 2-brikker og servere med to og fire brikker.

- Itanium er prisgunstig i forhold til våre egne PA-RISC-baserte arbeidsstasjoner og en fersk test viser at Itanium 2 gir ekstrem ytelse, forteller Hjelmfoss.

Utvalget av operativsystemer for Itanium er bra med Windows 2000, diverse Unix-versjon og Linux.

Det er mangelen på programvare - og kundenes forsiktighet - som er den bremsen. Utvalget av DAK/DAP-programmer er bra og nylig lanserte Oracle sin applikasjonsklyngeserver for 64-bits Linux for Red Hat, men dette er ikke standardkost for vanlige norske bedrifter.

Til toppen