Salget av ny PC-type på tomgang

Salget av tablet-PC'er er så vidt kommet i gang her i Norge. Bransjen satser på fire nisjer, men først må maskinene forstå norsk.

Salget av tablet-PC'er er så vidt kommet i gang her i Norge. Bransjen satser på fire nisjer, men først må maskinene forstå norsk.

7. november i fjor lanserte Microsoft sin Windows XP Tablet PC edition sammen med en ny type bærbare PC'er fra en håndfull leverandører.

Du har lenge kunnet kjøpe maskiner som lar deg skrive på skjermen, men grafikken har bare blitt lagret som bilder. Tablet PC-maskiner kan blant annet oversette håndskrevet tekst til datatekst og lagrer tegninger som vektor-grafikk, noe som reduserer lagringsbehovene.

Les mer om Tablet PC:

To maskiner fra HP og Fujitsu-Siemens kom raskt i salg i Norge, men salget har foreløpig ikke fått opp den helt store farten. For det mangler en norsk versjon av Windows XP Tablet PC edition som kan tolke de norske særbokstavene og gi norske menyer. Når dette kommer, kjenner ikke HP og Fujitsu-Siemens til.


Men de to selskapene melder om stor kundeinteresse. Microsoft tror at alle bærbare maskiner vil la deg skrive på skjermen om fem år, men foreløpig er de to leverandørene her i Norge forsiktige med å spå.

Prisen er ikke så avskrekkende til tross for at maskinene er helt nye. Begge leverandørene selger sine maskiner til rundt 20.000 kroner, men likevel tror de ikke på noe "palle-salg".

- TabletPC er et helt nytt produkt du må prøve og teste før du ser verdien. Det vil derfor ta tid før vanlige brukere vil plukke opp dette, sier Anderas Tollefsen, markedsdirektør i Fujitsu-Siemens Norge til digi.no.

De to leverandørene går etter de samme målgruppene til å begynne med. De er:

  • Helsemarkedet ...leger og sykepleiere som kan gå rundt med pasientinformasjonssystemet og notere fortløpende. De to leverandørene forteller at flere sykehus ser på slike løsninger
  • Selgere ...på farten som trenger å vise frem og ta i mot bestillinger og informasjon
  • Feltarbeidere ...som takstmenn, telemontørerer og e-verksfolk
  • Profesjonelle brukere ...eksempelvis konsulenter og ledere som deltar i mye møter

Stian Trosby, produktsjef for bærbare hos HP Norge, forteller at selskapet har solgt rundt 50 enheter, først og fremst til utviklere og for demostrasjonsbruk. Fujitsu-Siemens forteller de har solgt et par hundre maskiner. Begge tviler på at salget vil øke noe særlig før den norske versjonen av operativsystemet kommer i salg.
Til toppen