ANALYSER

Salget av smarttelefoner når nye høyder

Smarttelefon-markedet blomstrer, men Canalys tror at Apple snart vil slite. Linux er mer usikkert.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. feb. 2008 - 12:04

Salget av smarttelefoner nådde nye høyder i fjor. Totalt ble det solgt 118 millioner enheter, noe som ifølge analyseselskapet Canalys er 53 prosent mer enn i 2007. Salget økte spesielt mye i fjerde kvartal, hvor antallet solgte smartmobiler var 72 prosent høyere enn i kvartalet året før.

Ifølge Canalys utgjør salget av smarttelefoner nå omtrent ti prosent av det totale mobiltelefonmarkedet, men dette segmentet er blant de raskest voksende.

Volummessig var regionen som inkluderer Asia og landene omkring Stillehavet (APAC)størst, med 47,9 millioner enheter, mens EMEA (Europa, Midt-Østen og Afrika) kom på andre plass med 45,9 millioner solgte enheter.

Raskest er derimot veksten i Nord-Amerika, hvor salget mer enn doblet seg og nådde 20,9 millioner enheter i fjor.

Nokia var stadig den største leverandøren av smarttelefoner i det siste kvartalet i fjor, men markedsandelen er redusert til 52,9 prosent mot 53,8 prosent det samme kvartalet året før. Likevel leverte selskapet 69,2 prosent flere smarttelefoner. Det totale antallet smarttelefoner fra Nokia i fjor var 60,5 millioner.

Størst vekst har RIM, som økte leveransene med 112 prosent til totalt 12,2 millioner enheter i fjor. Selskapet forsterket dermed plassen som verdens neste største leverandør av smarttelefoner.

Ser man på markedsandelene til leverandørene av operativsystemene som er blitt brukt, ligger Symbian først med en markedsandel på 67 prosent, etterfulgt av Microsoft med 13 prosent og RIM med 10 prosent. I EMEA- og APAC-områdene har Symbian en markedsandel på minst 80 prosent.

I fjerde kvartal i fjor oppnådde Apple sju prosent andel i smarttelefonmarkedet, til tross for at iPhone bare selges i noen få land.

65 prosent av smarttelefonene som ble solgt i fjerde kvartal benyttet et operativsystem fra Symbian, etterfulgt av Microsoft med 12 prosent, RIM med 11 prosent, Apple med 7 prosent og Linux med fem prosent.

Pete Cunningham, senioranalytiker i Canalys, sier i en pressemelding at Apples innovasjoner knyttet til iPhone har vært en vekker i bransjen, og lanseringen har ført mye designaktivitet blant konkurrentene.

- Vi så begynnelsen på dette i 2007, men vi vil se mye mer av det i 2008 etter hvert som andre smarttelefon-leverandører forsøker å hente innpå og deretter på nytt kommer i ledelsen. Erfaringer viser at en leverandør med bare én smarttelefon-design, uansett hvor god designen er, raskt vil slite. En bred, kontinuerlig fornyet portefølje er nødvendig for å opprettholde og øke andelene i dette dynamiske markedet. Dette løper er et maraton, men du er stort sett nødt til å sprinte i hver eneste runde, sier Cunningham.

Canalys har beregnet at Apple hadde en andel på 28 prosent i de samlede markedet for smarttelefoner og PDA-er med WLAN-støtte i USA i fjerde kvartal i fjor. Dette er bak RIMs 41 prosent, men godt foran Palm som hadde en andel på 9 prosent. iPhone solgte i USA også bedre enn alle Windows Mobile-enhetene til sammen, som ifølge Canalys hadde en samlet andel på 21 prosent i USA.

I EMEA-området lå Nokia på første plass i fjerde kvartal, etterfulgt RIM, HTC, Motorola, Apple, Sony Ericsson, Samsung og Palm.

    Les også:

Også i Asia og Stillehavsregionen leder Nokia, men her er det japanske leverandører som Sharp og Fujitsu som har inntatt de neste plassene. På fjerdeplass ligger Motorola, men selskapet har opplevd en nedgang i salget av Linux-baserte smarttelefoner i denne regionen på 28 prosent siden 2006.

- Den mobile Linux-muligheten forblir nettopp det - en mulighet. Det har nesten ikke vært noen endring i de totale leveransene Linux-baserte mobiler fra 2006 til 2007, sier Rachel Lashford, leder for Canalys i APAC. Hun mener at det fortsatt er for mye fragmentering og at det ikke finnes noen enkelt åpen standard som har nok bevegelsesmengde til at utviklere, leverandører og operatører vil samle seg om den.

Canalys mener likevel at Linux vil stå for en betydelig andel i smarttelefon-markedet i løpet av få år.

- Mobil Linux kan komme til å få spille en stor rolle, men foreløpig har de andre mobile operativsystemene et stort forsprang ved at de er langt mer modne, sier Lashford.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.