ANALYSER

Salgstoppen passert for iPhone?

Fallende markedsandeler hos NetCom.

Til tross for fallende iOS-andel hos NetCom, var Apple iPhone 5 fortsatt den mest solgte smartmobilen hos NetCom i februar.
Til tross for fallende iOS-andel hos NetCom, var Apple iPhone 5 fortsatt den mest solgte smartmobilen hos NetCom i februar. Bilde: Apple
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. mars 2013 - 10:50

NetCom kom i går med ti på topp-listen over smartmobiler solgt gjennom selskapets salgskanaler. Tallene viser at etterspørselen etter iPhone følger den normale sesongskurven. Markedsandelen skjøt i været rett etter lanseringen av iPhone 5 ble lansert i september. I februar faller andelen til iOS kraftig, fra 62 prosent i januar til 53 prosent i februar. Andelen er likevel imponerende høy og iPhone 5 er stadig den mest solgte smartmobilen hos NetCom.

Siden Apple bare har én iPhone-lansering i året, er det blitt helt normalt at salget stiger kraftig i månedene etter lanseringen, for så å falle raskt ned på et betydelig lavere nivå fram til neste lanseringen. Andelen for iOS nå er likevel ti prosentpoeng høyere enn den var i februar i fjor.

Hos NetCom i februar vokste andelen til Android fra 38 til 44 prosent. Windows Phone økte sin andel fra 0 til 3 prosent i samme periode. I februar i fjor var åtte prosent av de ti mest solgte mobilene hos NetCom basert på Windows Phone. Også da var det kun én Nokia-mobil inne på listen, Lumia 800.

Det er viktig å understreke at prosentandelen som er oppgitt, kun gjelder blant de ti mest solgte mobilene hos NetCom. Enkelte leverandører nekter selskapet å oppgi slike tall for det totale mobilsalget. Så det at Windows Phone er oppgitt med 0 prosent markedsandel i januar, betyr ikke at NetCom ikke solgte slike mobiler den måneden, bare at ingen av disse ble solgt nok til å komme med på topp ti-listen.

I februar greide derimot Nokia å få inn selskapets Lumia 920-modell blant de ti mest solgte, riktignok på en tiende plass. Ifølge NetCom er det fem måneder siden forrige gang Nokia hadde en modell inne på topplisten.

– At Nokia og Microsoft Windows Phone 8 er tilbake på topp ti-oversikten vår er rett og slett gledelig. Det viser at norske forbrukere har mange gode mobiltelefoner å velge i når de kjøper nytt. La oss håpe at også flere produsenter opplever suksess framover. Sterk konkurranse gavner forbrukerne, sier Kristian Renaas, salgsdirektør i NetCom, i en pressemelding.

Det har vært beskjedent med nye modeller så langt i år, og i tillegg til Lumia 920 er det bare Samsung Galaxy S III Mini som er ny på topp ti-listen til NetCom for februar. Tallene i parentes er plasseringen i januar.

1. (1) Apple iPhone 5

2. (2) Samsung Galaxy S III

3. (3) Apple iPhone 4S

4. (5) Apple iPhone 4

5. (4) Samsung Galaxy S II

6. (9) Sony Xperia V

7. (6) Samsung Galaxy Note II

8. (-) Samsung Galaxy S III Mini

9. (7) Sony Xperia Go

10.(-) Nokia Lumia 920

– Sony, HTC, Nokia, BlackBerry og ZTE starter salget av nye modeller i mars. Vi vil som alltid ta inn de beste modellene, og håper at det vil gi utslag på salgsoversikten vår, sier Kristian Renaas, salgsdirektør i NetCom.

Også Telenor kom med en topp ti-listen for februar denne uken. Første, andre og tiende plassene er identiske, men Telenor selger også mye av 4G-utgaven av Galaxy S III, og mer av Galaxy S II enn av iPhone 4. Selskapet har også Galaxy Y på en åttende plass, mens Galaxy Note II falt ut av listen fra januar til februar. Hos NetCom selges det til gjengjeld fortsatt betydelige mengder av Galaxy Note II, og Sony Xperia Go er med blant topp ti.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.