Salgsvekst for Nokias Lumia-telefoner

Sterkt bidrag fra billigmodell.

Salgsvekst for Nokias Lumia-telefoner
Det var Nokia Lumia 520 som bidro sterkest til veksten i salget av selskapets smarttelefoner i årets tredje kvartal. Bilde: Nokia

Nokia la i dag fram selskapets resultater for årets tredje kvartal. Blant annet innsparing og effektivisering har ført til at selskapet totalt sett endte opp med et driftsresultat på 118 millioner euro i pluss, noe som er en voldsomt forbedring i forhold til resultatet på minus 564 millioner euro for et år siden. I forrige kvartal var også resultatet negativt, minus 115 millioner euro.

Omsetningen til Nokia var i forrige kvartal på 5,662 milliarder euro, nesten identisk med omsetningen i andre kvartal, men 22 prosent lavere enn for et år siden.

Fordringene i resultatet, sammenlignet med andre kvartal, skyldes at kartdivisjonen HERE nå går med overskudd og at overskuddet til Solutions and Networks-divisjonen er betydelig forbedret. Mobildivisjonen Devices & Services leverte et underskudd på 86 millioner euro, mens resultatet i forrige kvartal var på minus 33 millioner euro.

Sammenligner man derimot med tallene for tredje kvartal i 2012, er det det reduserte underskuddet i mobildivisjonen som er mest positivt. I fjor var driftsresultatet på minus 672 millioner euro.

Også HERE har gjort det betydelig bedre i årets tredjekvartal enn i fjorårets, mens resultatet til Solutions and Networks-divisjonen er noe svakere nå med 166 millioner euro i overskudd.

Lumia

Nokia kan glede seg over at selskapet selger flere Lumia-telefoner enn tidligere. Men samtidig har salget av Symbian-telefoner stoppet. I tredje kvartal leverte selskapet 8,8 millioner Lumia-telefoner, 1,4 millioner eller 19 prosent flere enn i kvartalet før. Ifølge Nokia skyldes økningen primært godt salg av billigmodellen Lumia 520.

Sammenlignet med tredje kvartal i 2012, da Lumia-leveransene var på 2,9 millioner, er økningen formidabel. Men sammenligningen kan vanskelig forsvares, fordi salget på dette tidspunktet var svært svakt på grunn av den varslede overgangen fra det i praksis allerede dødsdømte Windows Phone 7.x til Windows Phone 8.

Ifølge The Verge har Nokia til sammen levert 36,1 millioner Lumia-telefoner globalt siden lanseringen av Lumia 800 i november 2011. Til sammenligning leverte Apple 33,79 millioner iPhone-telefoner i forrige kvartal, mens Samsung skal være skuffet over bare å ha solgt 40 millioner Galaxy S4-telefoner de siste seks månedene.

Nokias omsetning av smartmobiler var i forrige kvartal på 143 millioner euro, 9 prosent svakere enn i forrige kvartal og 155 millioner euro svakere enn for et år siden.

    Les også:

Les mer om: