TELEKOM

Samarbeid kan gi billig 3G-nett

Svenske 3 har ikke brukt sin norske 3G-lisens, men kan det bli et tredje norsk 3G-nett likevel.

Tre norsk flagg
Tre norsk flagg
21. mai 2007 - 07:32

I 2000 delte Samferdselsdepartementet ut fire lisenser for å bygge 3G-nett i Norge. Målet var å sikre større telekonkurranse i fremtiden. Dette mislyktes total: I dag er det bare to 3G-nett og det er de samme aktørene, Telenor og Netcom, som har de eneste landdekkende GSM-nettene.

Svenske 3, en del av Hutchinson Whampoa, fikk den tredje lisensen, men har aldri bygget. Den fjerde lisensen var det ingen som ville by på.

Nå kan digi.no avsløre at det likevel kan være et tredje norsk 3G-nett på vei – gjennom en oppsiktsvekkende løsning:

digi.no kunne på fredag fortelle at MTU er i ferd med å bygge et GSM-nett som skal dekke de store norske byene. Selskapet er nok ukjent for mange, men de er en stor aktør i det norske telemarkedet, for MTU eier kjedene Telebutikken, Klart Svar og Preus.

    Les også:

MTU bygger videre på GSM-nettet som Teletopia startet på, men med en stor forskjell, opplyser Stein Matre, administrerende direktør i MTU-gruppen overfor digi.no.

Utstyret MTU som utplasserer både i basestasjonene og i sin sentral, kan drive både et GSM og 3G-nett, røper Matre. Det er bare å skru på en bryter, men MTU har ikke en lisens.

digi.no spør derfor om MTU har tenkt til å søke om den siste ledige 3G-lisensen, og det er da Matre kommer en overraskende opplysning:

– Nei, vi er i dialog med 3 for å bygge nettet sammen med dem, forteller Matre.

Dette er oppsiktvekkende, for det er 3 som presset prisene på 3G ned så kraftig i Sverige. og bygger man et 3G-nett bare i byene, vil dette bli mye billigere og bruksprisene vil kunne bli lavere. En lansering med 3 i ryggen ville kunne skape en tung aktør som kunne økt konkurransen.

Matre opplyser at 3 og MTU har forhandlet siden i vinter og at man har mange skisser for et samarbeid, blant annet hva eierskap og investeringer angår.

Han mener at de to selskapene hadde gitt en slagkraftig kombinasjon, men understreker at det enda er et stykke igjen.

– Dette er ikke så lett, vi teller på knappene. Det er ikke klart om vi kommer i mål, forteller han, men vil ikke utdype akkurat hva diskusjonene dreier seg om nå.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.