BEDRIFTSTEKNOLOGI

Samarbeid om UNIX for IA-64

Digital og Sequent annonserte tirsdag at selskapene vil samarbeide for å gjøre Digital UNIX til det ledende UNIX-operativsystemet for Intels Merced-prosessor.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. jan. 1998 - 15:04

Selskapene vil ta utgangspunkt i dagens Digital UNIX og samarbeide om å implementere nøkkelteknologier fra Sequents DYNIX/ptx IA-32 UNIX operativsystem inn i Digital UNIX. Dette inkluderer teknologi for ikke-uniform minneaksess (NUMA) og symmetrisk flerprosessering (SMP).

For å understreke innsatsen som gjøres for å skape industriens ledende UNIX for Intel, vil Digital UNIX få etterhvert et nytt navn. Dette skal også reflektere Digitals forpliktelser som partner til andre maskinvareutviklere.

- Dette 64-bit UNIX-initiativet vil levere det eneste komplette 64-bit UNIX på Intel IA-64, hevder Casey Powell, formann og CEO ved Sequent Computer Systems, i en pressemelding.

- Initiativet er posisjonert for å oppnå bred støtte blant virksomhetsfokuserte kunder og uavhengige programvareutviklere og maskinvareprodusenter som krever risikofri migrasjonsplan, partnerskap og produktintegrasjon for IA-64, legger han til.

Man skal blant annet umodifisert kunne kjøre 32-bit binære applikasjoner.

Digitals toppsjef, Robert B. Palmer, ønsker Sequent velkommen som DECs første partner i arbeidet med Digital UNIX for IA-64.

- Sammen med Sequent og fremtidige partnere har vi til hensikt å lede markedet for 64-bit UNIX ved å levere den beste UNIX for Intel og den beste overgangen til Merced for kundene og programvareutviklern. Denne annonseringen forsterker Digitals langsiktige strategiske forpliktelse til UNIX på både Alpha og Intel. Vi har allerede mer enn fem år med erfaring i å levere høy-ytelses, 64-bit UNIX-løsninger for Alpha, sier Palmer.

Tom Scharning, administrerende direktør for Digital Norge, sier til digi.no at operativsystemet vil være klart i god tid før Intel begynner å levere Merced.

- Det er en relativt kurant sak å flytte operativsystemet over til IA-64. Digital UNIX bruker i motsetning til andre UNIX-systemer little endian byte-ordning, noe også Intel bruker i sine prosessorer. Dette gjør det rimelig enkelt å flytte både operativsystem og applikasjoner, sier han.

Digital Unix blir selvsagt ikke det eneste UNIX-operativsystemet for IA-64. Blant annet meldte Sun i desember at selskapet nå utvikler en IA-64-utgave av Solaris.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.