BEDRIFTSTEKNOLOGI

Samba 3.0-kildekoden er klar

Samba-prosjektet lanserte denne uken versjon 3.0 av fildelingsprogramvaren som er en svært utbredt del av blant annet Linux.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. sep. 2003 - 10:06

Samba.org annonserte onsdag den største oppgraderingen til Samba på to år. Gruppen har etter fire år med testing lansert en "endelig" utgave av kildekoden til Samba 3.0.

- Det som viktig med denne utgaven er at store selskaper vil ønske å bruke den, sier Jeremy Allison, en av Samba-prosjektets ledere, til PCWorld.com.

- Vi støtter opp om den og sier at den har produksjonskvalitet.

Samba ble første gang laget i 1991 og har siden tid blitt en sentral del av Linux- og Unix-baserte operativsystemer. Samba tilbyr en klone av CIFT-protokollen (Common Internet File System) til Microsoft. Samba inkluderer flere typer nettverksfunksjonalitet, blant annet fildeling, skriverdeling og autentisering med Windows-maskiner og andre maskiner med Samba-støtte.

Ifølge PCWorld.com vil Samba nå støtte Kerberos-standarden for autentisering og LDAP-katalogtjenester (Lightweight Directory Access Protocol) som Microsoft benytter i Actice Directory. Dette betyr at når Samba-maskinen opptre i et Windows-domene, vil den kunne integreres mer sømløst inn i et nettverk hvor det kjøres Active Directory.

- Dette betyr at systemadministratorer lettere kan bruke administrasjonsverktøy i Windows for å administrere Samba-maskiner, sier Gerald Carter, Samba-utvikler, til PCWorld.com. Han mener at mens Samba 2.2 ligner på en NT-server, ligner 3.0-utgaven mer på en Windows 2000-server.

Samba skal nå også støtte Microsofts Server Message Block signing, en lavnivå sikkerhetsprotokoll som brukes for å hindre at hackere påvirker nettverkstrafikken mellom CIFS-klientene og serveren. Den nye utgaven skal også inneholde støtte for flere typer tegnsett gjennom støtte for UNICODE. Dette betyr at filnavn på engelsk, hebraisk, arabisk, russisk og mange andre språk kan blandes uten problemer.

Både kildekoden og en del ferdigkompilerte utgaver er tilgjengelig fra denne siden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.