BEDRIFTSTEKNOLOGI

Samba 4.0 klar med Active Directory

Har tatt ti år å få ferdig.

Samba gjør det enkelt å tilby fil- og printtjenester i lokalnett hvor det er en blanding av Windows- og Linux-/Unix-maskiner. Active Directory, som nå støttes, tilbyr et sentralt sted for administrasjon og sikkerhet i nettverket. Disse serverne kalles for domenekontrollere.
Samba gjør det enkelt å tilby fil- og printtjenester i lokalnett hvor det er en blanding av Windows- og Linux-/Unix-maskiner. Active Directory, som nå støttes, tilbyr et sentralt sted for administrasjon og sikkerhet i nettverket. Disse serverne kalles for domenekontrollere.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. des. 2012 - 10:29

Samba, den mye brukte fri programvare-implementeringen av nettverksprotokollene SMB/CIFS, kom i går i versjon 4.0. Den store nyheten i denne versjonen er implementeringen av Microsoft Active Directory-protokoller. I kunngjøringen skriver Samba Team at denne utgivelsen er kulmineringen av ti års arbeid.

Samba 4.0 består av en LDAP katalogserver, Heimdal Kerberos autentiseringsserver, en sikker, Dynamic DNS-server og implementering av alle de nødvendige RPC-ene (Remote Procedure Call) for Active Director. Dermed skal den nye Samba-versjonen kunne fungere som en Active Directory-kompatibel domenekontroller for alle klientutgaver av Windows.

Med årene har Microsoft blitt langt mindre fiendtlig innstilt til Samba-prosjektet, og Samba 4.0 Active Directory Compatible Server er laget med utgangspunkt i offisiell protokolldokumentasjon som Microsoft har utgitt.

Samba Team skriver i kunngjøringen at Microsoft-teknikere har bidratt med interoperabilitetstesting av Samba 4.0.

– Active Directory er en bærebjelke for bedrifters IT-miljøer, og Microsoft er forpliktet til å støtte interoperabilitet på tvers av plattformer, sier Thomas Pfenning, utviklingsdirektør for Windows Server hos Microsoft.

– Vi er glade for at dokumentasjonen og interoperabilitetslaben som Microsoft har bidratt med, har vært sentral i utviklingen av Samba 4.0 Active Directory-funksjonaliteten.

Samba 4.0-serveren tilbyr støtte for Group Policy, Roaming Profiles og Windows-administrasjonsverktøy. Den kan dessuten integreres med Microsoft Exchange Server og kompatible, fri programvare-tjenester som OpenChange.

Det er også mulig å inkludere Samba 4.0-serveren i et eksisterende Microsoft Active Directory-domene, og Microsoft Active Directory Domain Controller kan forbindes med en Samba 4.0 Active Directory Compatible Server.

– Takket være Samba 4 har jeg nå to fullt replikerende Active Directory Domain-kontrollere som booter på under ti sekunder. Det er fint å ha alternativer, og Samba 4 er et flott alternativ, sier Steve van Maanen, medgründer i japanske Starsphere, som etter alt å dømme har vært med på pilottestingen av Samba 4.

Samba Team tilbyr nå oppgraderingsverktøy til virksomheter som bruker den tidligere Microsoft Windows NT Domain Controller-funksjonaltieten i Samba 3.x, for å forenkle overgangen til Samba 4.0.

En annen nyhet i Samba 4.0 er implementeringen av filserverprotokollen SM 2.1, som med en opportunistisk låsemekanisme tilbyr mindre ytelsesforbedringer. SMB2.1 ble introdusert med Windows 7 og Server 2008 R2.

Filserver-delen av Samba 4.0 inkluderer også en tidlig implementering av SMB3. Denne vil bli videreutviklet til en klyngebasert SMB3-basert filserver med full funksjonalitet. Forbedringene vil tilbys i kommende Samba 4-utgivelser.

Mer informasjon om nyhetene i Samba 4.0 finnes her, mens kildekoden kan lastes ned herfra.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.