BEDRIFTSTEKNOLOGI

Samba får støtte for Vista-protokoll

Windows Vista tar i bruk en mer effektiv versjon av SMB-protokollen. Det skal også Samba.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. mars 2008 - 10:26

Samba-prosjektet, som lager en fri implementering av blant annet nettverksprotokollen SMB (Server Message Block), kunngjorde sent i fjor at den har fått tilgang til Microsofts dokumentasjon om denne protokollen. Dermed skal Samba-produktene omsider få full støtte for Microsofts teknologi for fil- og printerdeling, i tillegg til domenekontrollere. Dette skal implementeres i kommende utgaver av Samba.

    Les også:

Akkurat nå er det to nye versjoner som er under utvikling. Den ene, versjon 3.2, skal bli den første som tar i bruk GPLv3-lisensen. Den vil inkludere forbedringer i den eksisterende koden, støtte for Vista-klienter som autentiseres via Kerberos og støtte for IPv6 i serveren, klienter og biblioteker, men er ellers en mindre oppdatering.

Samba 4, som nå er ute i en alpha2-versjon, vil derimot inkludere en rekke nyheter. Det er uklart når den endelige versjonen vil komme, men mye tyder på at det ikke vil skje i år.

Blant nyhetene i Samba 4 er støtte for serversiden av innloggingsmiljøet til Active Directory, som benyttes av Windows 2000 og nyere.

Domenekontrolleren (DC) skal inkludere en innebygd LDAP-server og Kerberos Key Distribution Center (KDC), men skal i tillegg tilby Samba 3-lignende innloggingstjenester via CIFS.

Samba 4 skal ha støtte for SMB2, som benyttes av Windows Vista og Windows Server 2008. Denne versjonen skal være mer effektiv, ved at det gis mulighet for å sette sammen flere handlinger per forespørsel, men også gjennom støtte for større bufferstørrelser, noe som skal gi bedre ytelse ved overføring av store filer.

SMB2-forbindelser skal gjøres mer bestandige, overføring av filer ikke avbrytes selv om man opplever korte stans i nettverksforbindelsen, noe som for eksempel kan inntreffe i trådløse nettverk. Dermed vil man slippe å måtte opprette en ny arbeidsøkt for å fortsette overføringen.

I tillegg skal SMB2 blant annet støtte symbolske lenker.

SMB2-støtten skal senere også inkluderes i Samba 3.2.

Ny VFS-funksjonalitet i Samba 4 tilpasser filsystemet på serveren til semantikken til Windows-klienten, slik at serveren opptrer mer som applikasjonene på klienten forventer.

Samba 4 har fått et nytt skriptgrensesnitt med som gir Python-programmer tilgang til intern Samba-funksjonalitet.

Samba 4 skal også ha støtte for klyngede servere, slik at overføring av data fra flere servere på en gang kan gjøres slik at det for klienten ser ut som om dataene kommer fra én eneste kilde. Dette skal gi bedre pålitelighet og ytelse enn det som er mulig fra bare en kilde.

- Dette er en viktig egenskap nå, spesielt for brukere som krever høy hastigheter og store volum, sier Andrew Bartlett, en Red Hat-lønnet utvikler av autentiseringsløsninger i Samba-teamet, til SearchEnterpriseLinux.com.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.