AVTALER & KONTRAKTER

Samba får tilgang til Windows-protokoller

Full Samba-støtte for Microsofts protokoller for fil- og skriverdeling loves etter ny avtale.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. des. 2007 - 11:11

Bedre støtte for fil- og skriverdeling mellom Windows-baserte og Linux- og Unix-baserte systemer vil trolig bli resultatet av en avtale mellom Microsoft og non-profitorganisasjonen Protocol Freedom Information Foundation (PFIF).

Avtalen går ut på at PFIF mottar protokoll-dokumenterasjonen som er nødvendig for å lage en løsning som er fullt ut kompatibel med fil- og skriverdelingssystemene som benyttes av Windows, SMB/CIFS.

PFIF vil også kunne gjøre dokumentasjonen tilgjengelig for fri programvare-prosjekter som Samba. Forutsetningen er at PFIF betaler Microsoft en engangssum på 10.000 euro. Selve dokumentasjonen må holdes konfidensiell av PFIF og Samba Team, men avtalen tillater at kildekoden til implementeringene kan utgis uten andre begrensninger.

Microsoft må på sin side sørge for at dokumentasjonen holdes oppdatert og tilbyr assistanse avtalepartnerne i forbindelse med feilretting.

    Les også:

Avtalen har kommet i stand etter at EU-kommisjonen i mars 2004 avgjorde at Microsoft måtte gjøre denne informasjonen tilgjengelig for konkurrentene, i forbindelse med den europeiske antitrust-saken mot selskapet. Microsoft tapte også ankesaken den 17. september i år.

- Vi er svært glade for å få tilgang til den nødvendige, tekniske informasjonen for fortsatt å utvikle Samba som et fri programvare-prosjekt, sier Andrew Tridgell, skaperen av Samba. Det er også Tridgell som har forhandlet med Microsoft.

- Vi håper vi på nytt kan etablere det produktive forholdet vi hadde med Microsoft på begynnelsen av 1990-tallet, da vi delte informasjon om disse protokollene. Denne avtalen klargjør også nøyaktig hvilke patentnummer som er av interesse, slik at det ikke er noen mulighet for misforståelser rundt dette spørsmålet, sier Jeremy Allison, som også har vært med på å skape Samba.

Ifølge avtalen skal Microsoft også gjøre tilgjengelig en konstant oppdatert liste over patenter som selskapet mener er relatert til selskapets implementering av serverprotokoller for arbeidsgrupper, uten at det gis noen implisitt patentlisens til noen fri programvare-implementering.

Det vil ikke kreves noen kopibasert royalty av verken PFIF, Samba-utviklerne, tredjepartsleverandører eller brukere.

Samba har utgitt mer informasjon og kommentarer på denne siden. Microsoft har kommentert samarbeidet her.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.