BEDRIFTSTEKNOLOGI

Samba med kryptering over nettverket

Den nye versjonen av fil- og print-systemet Samba inkluderer flere store nyheter.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. juli 2008 - 08:40

Samba er den mest brukte teknologien for å levere fil- og print-tjenester til Windows-maskiner fra Unix-lignende maskiner. Denne uken ble versjon 3.2 sluppet. Den inkluderer en serie større nyheter.

    Les også:

Samba kan nå, sammen med et distribuert filsystem, for eksempel Suns Lustre, IBMs GPFS eller Red Hats GFS, tilby en klyngebasert serverløsning som ikke bare tilbyr «fail over», men som også skalerer med full støtte for den Windows-baserte fildelingssemantikken.

Tekstfilen smb.conf erstattes med et registerbasert konfigurasjonssystem, noe som skal gjøres det enklere å administrere Samba i for eksempel NAS-enheter via gitte kommandoer eller biblioteksfunksjoner.

Samba Team har nå utvidet CIFS/SMB-protokollen slik at den støtter kryptering. Filsystemer kan markeres som «kryptert» og all tilgang til disse delte områdene krypteres nå over nettverket. Det benyttes standard GSSAPI-baserte krypteringsteknikker for å beskytte dataene. Utvidelsen til protokollene er åpen og tilgjengelig for andre leverandører uten noen krav om patentlisenser eller andre restriksjoner.

Samba skal nå kreve mindre minne på serveren, noe som spesielt har betydning når løsningen benyttes av integrerte enheter med begrensede ressurser. Dessuten skal alle restriksjoner knyttet til lengden på filnavn ha blitt fjernet.

Samba 3.2 skal ha bedre støtte for de nyeste utgavene av Windows, inkludert Windows Vista med SP1 og Windows Server 2008.

Nytt er også full støtte for IPv6, slik at Samba kan brukes i nettverk hvor man har gått helt vekk fra den eldre IPv4.

Samba 3.2 er også begynnelsen på en prosess hvor man går fra en monolittisk applikasjon til en mer modulbasert arkitektur hvor bibliotekfunksjoner kan brukes til å kontrollere og konfigurere Samba-omgivelsene.

Samba 3.2 er dessuten den første utgaven av Samba som er utgitt under versjon av GNU General Public License (GPLv3). Mer informasjon finnes på denne siden.

Samba 3.2 er tilgjengelig her.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.