JUSS OG SAMFUNN

Samba overføres til den nye GNU-lisensen

Hittil er Samba det mest prestisjetunge prosjektet til å melde overgang til GPLv3.

10. juli 2007 - 10:08

Siden Free Software Foundation (FSF) slapp versjon 3 av GNU-lisensen GPL for åpen kildekode for ti dager siden, har 122 prosjekter sluttet opp om GPLv3, går det fram av en oversikt laget av Palamida. Til sammen er rundt 2800 prosjekter dekket av GPL i en eller annen form. Mange store prosjekter har signalisert skepsis til GPLv3.

Et svært prestisjetungt prosjekt innen åpen kildekode, Samba, meldte i går på sitt nettsted at de vil gå over til GPLv3, etter en vurdering internt blant utviklerne.

Samba tilbyr en pakke som lar ethvert operativsystem fungere som fil- og printserver mot Windows PC-er og servere.

– GPLv3 er den oppdaterte utgaven av GPLv2-lisensen som Samba har brukt hittil, heter det i redegjørelsen. – Den er blitt oppdatert for å øke kompatibiliteten med andre lisenser og for å gjøre det lettere å bruke den internasjonalt, og den er en forbedret utgave av lisensen som i større grad svarer til behovene til fri programvare i det 21. århundret.

Samba vil distribueres under GPLv3 fra og med neste versjon.

Denne skulle opprinnelig båret versjonsnummer 3.0.26. Versjonsnummeret blir nå endret til 3.2, slik at GPLv2 gjelder alle Samba fra 3.0.25b og tidligere, mens Samba 3.2 og seinere distribueres under GPLv3.

Det heter i redegjørelsen at sikkerhetsfikser for 3.0.25b vil utstedes så lenge denne kodebasen er i bruk, av hensyn til dem som har forpliktet seg til denne versjonen for eksempel i forbindelse med servicekontrakter. Alle nye egenskaper vil imidlertid bare gjelde 3.2 og nyere.

Samba skriver også at det så langt de vet, ikke finnes noen distributør av deres produkt som kan får problemer med anti-DRM-formuleringene i den nye lisensen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.