Samfunnsstraff for nettsvindel

Lagde nettbasert bedriftskatalog og krevde betaling for å rette gale opplysninger.

Samfunnsstraff for nettsvindel

Lagde nettbasert bedriftskatalog og krevde betaling for å rette gale opplysninger.

Hammerfest/Tromsø (NTB-Jan-Morten Bjørnbakk): Telefonselgerne ble opplært til å skape uklarhet og tvil. Slik ble en rekke bedrifter lurt til å betale for tjenester de ikke hadde bestilt.

Hammerfest tingrett har dømt en 40 år gammel mann bosatt i Oslo for fakturasvindel og grovt bedrageri mot en rekke bedrifter. Uten å ha bestilt noe, punget bedriftene ut med 3.705 kroner for å få rettet opp opplysninger i en nettbasert bedriftskatalog.

Tregt salg

I 2003 kjøpte 40-åringen en database fra Brønnøysundregistrene med opplysninger om 450.000 bedrifter og 230.000 næringsdrivende. Han laget en nettkatalog, Norsk Internettregister, og forsøkte først å selge fortsatt oppføring i denne katalogen. Dette ble det ikke noen blomstrende forretning av.

Dermed ble 40-åringen mer pågående i sin markedsføring av nettkatalogen. Telefonselgerne fikk nye instrukser for hvordan de skulle kontakte kundene.

«I disse samtalene ble det lagt opp til å skape uklarheter og ufullstendige opplysninger til kundene. [... ] Selv om det nærmere og detaljerte innholdet i samtalene kunne variere, var poenget å være noe utydelig i at kunden ble tilbudt salg av et nytt produkt», heter det i dommen.

I rettssaken mot 40-åringen ble det dokumentert at 66 firmaer mottok krav på til sammen 250.000 kroner som de nektet å betale. 15 andre firmaer betalte fakturaene. Flere av disse ga vitneforklaringer i retten. De fleste fortalte at de betalte ved en feiltakelse.

Andre fikk råd fra advokat om å betale fakturaen fordi de angivelig stilte svakt når de allerede var registrert i Norsk Internettregister. En tredje forklaring i retten var at fakturaen «ga inntrykk av å være offisiell og ble betalt for å unngå å gjøre feil».

Politiet fant ytterligere ti klargjorte fakturaer da de våren 2005 slo til mot firmaets kontoradresse i Honningsvåg.

Under sterk tvil ble 40-åringen idømt 160 dagers samfunnsstraff og til å betale erstatning på nesten 45.000 kroner til de 15 firmaene. Mannen fikk imidlertid strafferabatt fordi saken hadde ligget i over to år hos påtalemyndigheten. (©NTB)

Til toppen