TELE-KOMMUNIKASJON

Samler alle LTE/4G-bånd

Ny brikke gjør slutt på frekvens-fragmentering.

Toget har gått for global LTE-støtte for avbildede iPhone 5. Men nå kommer det en radiobrikke som ifølge Qualcomm støtter rubbel og bit av frekvenser.
Toget har gått for global LTE-støtte for avbildede iPhone 5. Men nå kommer det en radiobrikke som ifølge Qualcomm støtter rubbel og bit av frekvenser. Bilde: Bloomberg/All Over Press

Knøttliten skrift på baksiden av iPhone avslører hvilken modell du har. Det finnes flere varianter, tilpasset ulike frekvensbånd og mobilnett den er laget for å støtte.

Mens du i Nord-Amerika kunne boltre deg med raskere LTE-teknologi, eller det teleselskapene liker å kalle «4G», ble produktet lansert i Norge uten slik støtte. Apple ble også motvillig tvunget til å endre sin markedsføring.

Årsaken ligger i at dagens radiobrikker til mobil gjerne støtter et utvalg av frekvenser, men ikke alle de minst 40 alternativene som verdens operatører har tatt i bruk.

En ny brikke fra Qualcomm, leverandøren av denne komponenten blant annet til nevnte mobiltelefon (men også mange andre), gjør slutt på dette.

Med en såkalt dynamisk antenne-teknologi takler den alle slags forhold og standarder vi kjenner som LTE-FDD, LTE-TDD, WCDMA, EV-DO, CDMA 1x, TD-SCDMA og GSM/Edge. Eller alt fra første generasjons mobiltelefoni og opp til dagens raskeste mobilnett om du vil.

– Dette er den første virkelig globale LTE-løsningen, heter det i kunngjøringen fra Qualcomm torsdag denne uken.

Det oppgis at brikken er leveringsklar i løpet av andre halvår 2013.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.