Internet Archive sier de nå har verdens største samling av historisk programvare, noe som blant annet inkluderer gamle diskettarkiver. (Bilde: Marius Jørgenrud)

Samler fordums programvare

Nettarkiv utvider med flere terabyte datahistorie.

Den ideelle organisasjonen Internet Archive er best kjent for å ta vare på gamle nettsider, noe de har arkivert siden 1996.

De har også en betydelig samling filmer, musikk, lydopptak og bøker. I fjor høst rundet de 10 petabyte med data som er fritt tilgjengelig for publikum.

Men særlig på ett område har arkivet sviktet sin ambisjon om å bevare digital kulturproduksjon for ettertiden: Programvare.

Forsømmelsen gjør de opp for gjennom en kraftig utvidelse. Flere terabyte med historisk programvare er innlemmet i arkivet.

– Internet Archive er nå verdens største samling av programvare, skriver Jason Scott, entusiasten som har vært engasjert til oppdraget.

Utvidelsen har bakgrunn i samarbeid med en rekke andre uavhengige samlinger, blant annet diskettarkiver, FTP-tjenesten Boneyard, Shareware CD-arkivet og TOSEC-prosjektet (The Old School Emulation Center).

Det inkluderer også en betydelig mengde dokumentasjon, Scott nevner manualen til Apple I som et eksempel (Apples første datamaskin fra 1976).

Mer enn 10.000 eldre datablader og flere tusen nyhetsbrev er også digitalisert og innlemmet i samlingen.

Det gjenstår imidlertid svært mye arbeid før Jason Scott sier seg fornøyd. Spesielt metadata for mye av innholdet sies å være mangelvare.

Besøk programvarearkivet her. Det kan være vanskelig å vite hvor man skal begynne å lete, men Scott foreslår blant annet Commodore Amiga-avdelingen (30 gigabyte) eller ColecoVision-arkivet som visstnok inneholder rubb og rake av programvare utgitt på plattformen.

    Les også:

Til toppen