Samler fordums programvare

Nettarkiv utvider med flere terabyte datahistorie.

Samler fordums programvare
Internet Archive sier de nå har verdens største samling av historisk programvare, noe som blant annet inkluderer gamle diskettarkiver. Bilde: Marius Jørgenrud

Den ideelle organisasjonen Internet Archive er best kjent for å ta vare på gamle nettsider, noe de har arkivert siden 1996.

De har også en betydelig samling filmer, musikk, lydopptak og bøker. I fjor høst rundet de 10 petabyte med data som er fritt tilgjengelig for publikum.

Men særlig på ett område har arkivet sviktet sin ambisjon om å bevare digital kulturproduksjon for ettertiden: Programvare.

Forsømmelsen gjør de opp for gjennom en kraftig utvidelse. Flere terabyte med historisk programvare er innlemmet i arkivet.

– Internet Archive er nå verdens største samling av programvare, skriver Jason Scott, entusiasten som har vært engasjert til oppdraget.

Utvidelsen har bakgrunn i samarbeid med en rekke andre uavhengige samlinger, blant annet diskettarkiver, FTP-tjenesten Boneyard, Shareware CD-arkivet og TOSEC-prosjektet (The Old School Emulation Center).

Det inkluderer også en betydelig mengde dokumentasjon, Scott nevner manualen til Apple I som et eksempel (Apples første datamaskin fra 1976).

Mer enn 10.000 eldre datablader og flere tusen nyhetsbrev er også digitalisert og innlemmet i samlingen.

Det gjenstår imidlertid svært mye arbeid før Jason Scott sier seg fornøyd. Spesielt metadata for mye av innholdet sies å være mangelvare.

Besøk programvarearkivet her. Det kan være vanskelig å vite hvor man skal begynne å lete, men Scott foreslår blant annet Commodore Amiga-avdelingen (30 gigabyte) eller ColecoVision-arkivet som visstnok inneholder rubb og rake av programvare utgitt på plattformen.

    Les også:

Les mer om: