JUSS OG SAMFUNN

Samler patenter mot Googles videokodek

MPEG-LA gjør alvor av truslene.

MPEG LA, selskapet som tar seg av lisensieringen av patentrettighetene til blant annet videoformatet H.264, følger nå opp en uttalelse som sjefen for selskapet, Larry Horn, kom med i mai i fjor. Da sa Horn at selskapet skulle lage en gruppering for aktører med patenter som berører Googles VP8 videoteknologi. VP8 tilbys royaltyfritt av Google og er en del av videoformatet WebM.

I forrige uke kom den offisielle invitasjonen fra MPEG LA. Den er rettet til alle som har patentrettighet de mener er essensielle for VP8 videokodek-spesifikasjonen.

MPEG LA ber om å få tilsendt disse patentene for å kunne vurdere om de er vesentlige. Målet for selskapet er å opprette en felles VP8 patentlisens og å bestemme lisensbetingelsene for denne i fellesskap med patenteierne. Fristen for å sende inn patentene løper ut i midten av mars.

Google kjøpte On2 Technologies for omtrent et år siden for å få eierskap til VP8. Google vil ikke kreve lisensavgift for VP8-patentene som selskapet selv eier, men det er delte meninger om hvorvidt VP8 også berører patenter som andre eier. Resultatet av utlysningen til MPEG LA vil gi en pekepinn om dette, men vil ikke gi noen endelig avklaring. Hva Google eventuelt vil gjøre, dersom noen kommer med krav mot VP8, er ukjent.

Google har fremmet VP8 og WebM som en de facto standard for webvideo, men har bare fått med seg halvparten av de andre nettleserleverandørene. Foreløpig er ikke VP8 standardisert av en uavhengig organisasjon, men det ligger i kortene at Google har et ønske om å foreslå dette.

Google har neppe brukt mer enn 133 millioner dollar på On2 for bare å la investeringen renne ut i sanden.

Nå ser det ut til at WebM kan få mer konkurranse om oppmerksomheten. MPEG Committee, som har svært lite med MPEG LA å gjøre, kunngjorde i slutten av januar planer om å utvikle en ny videokomprimeringsstandard som skal tilpasses forventede bruksmodeller på Internett. Målet er å tilby en royaltyfri standard med betydelig bedre komprimeringsytelse enn den aldrende MPEG-2-standarden – muligens sammenlignbar med det som tilbys av H.264/AVC Baseline Profile. MPEG-komiteen vil be om forslag til teknologien i forbindelse med dens møte i mars.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.