– Samme Windows for alle skjermstørrelser

Microsofts-sjef Satya Nadella med avgjørende «Windows 9»-avsløring.

– Samme Windows for alle skjermstørrelser
Bilde: (c) Daniel Schnettler/dpa/Corbis/All Over Press

Microsoft tilbyr i dag én Windows-versjon for smartmobiler, én Windows-versjon for ARM-baserte nettbrett (Windows RT) og én Windows-versjon for Intel-baserte nettbrett og pc-er (Windows 8). I tillegg har man Xbox med sin egen variant av Windows 8, i tillegg til to andre operativsystemer. Tidligere har selskapet antydet at dette i alle fall er én versjon for mye. Siden den tid har mange ledere kommet og gått i Microsoft.

Men under en telefonkonferanse med analytikere i forbindelse med presentasjonen av Microsofts nyeste kvartalstall, fortalte Microsoft-sjef Satya Nadella at alle fall de tre store klientoperativsystemene skal kokes ned til ett.

– Dette betyr ett operativsystem som dekker alle skjermstørrelser, sa Nadella ifølge Business Insider.

– Vi vil strømlinjeforme den neste versjonen av Windows fra tre operativsystemer til ett enkelt, samlet operativsystem for skjermer av alle størrelser. Tidligere har vi hatt flere team som jobber med flere ulike versjoner av Windows. Nå har vi ett team med en felles arkitektur. Dette gjør at vi kan skalere og skape Universal Windows-apper, sa Nadella.

Microsoft avduket Universal Windows Applications under utviklerkonferansen Build 2014 i april i år. Dette er en ny type Windows-applikasjoner som skal kunne kjøres på tvers av smartmobiler, nettbrett og pc-er, og på sikt også på Xbox. Men den gang sa Microsoft ingenting om at disse enhetene snart også vil kunne utstyres med et felles operativsystem.

For når Nadella sier at konsolideringen vil skje med neste utgave av Windows, så mener han det som trolig får navnet Windows 9. Det er ventet at dette systemet vil bli lansert i 2015.

    Les også: