Sammen om åpent alternativ til Intels UMPC

Mobile surfebrett vil bli langt bedre med åpen kildekode, mener ARM, Samsung og Mozilla.

Sammen om åpent alternativ til Intels UMPC

Mobile surfebrett vil bli langt bedre med åpen kildekode, mener ARM, Samsung og Mozilla.

Det britiske prosessorselskapet ARM avholder i disse dager sin fjerde årlige samling for utviklere, i Santa Clara. ARM har en prosessorarkitektur som er svært utbredt innen avanserte mobiltelefoner og andre mobile klienter.

Den store nyheten på utviklerkonferansen er at ARM går sammen med seks partnere – Marvell, MontaVista, Movial, Mozilla, Samsung og Texas Instruments – om en «Linux-basert plattform i åpen kildekode for neste generasjon mobile applikasjoner». I tillegg til Linux, omfatter plattformen det grafiske brukergrensesnittet Gnome Mobile og nettleseren Mozilla Firefox. Det skal kjøre på ARM-kompatible SoC-er, altså «systems on chip» som kombinerer prosessor og brikkesett. Disse skal inngå i mobile apparater som skal tilby brukerne «uimotståelig grafikk, video, multimedia og Internett-egenskaper», heter det i pressemeldingen.

Plattformen er døpt «Linux Mobile Computing Platform». Den skal gjøres allment tilgjengelig tidlig i 2008.

(Se bildet: Samsung lanserte denne UMPC-en i fjor.)

Partnerne forventer å få ut mobile enheter basert på denne plattformen tidlig i 2009. Plattformen vil slippes under åpen kildekodelisens: Det er ikke sagt noe om hvilken lisens man vil velge.

Beskrivelsen av egenskapene i plattformen, Internett og multimedia men ikke meldinger eller telefoni – viser at den er beregnet på en type mobile apparater som går under betegnelsen surfebrett eller «UMPC» («ultra mobile PC»).

Utspillet utfordrer først og fremst Intel, som har definert sin egen UMPC-plattform, og også fridd til blant annet Ubuntu for å kunne tilby Linux-baserte UMPC-er med Intel-prosessorer og brikkesett.

Intel har sterke alliansepartnere: Smartphone-produsenten HTC kunngjorde tidligere i år en enhet kalt «Shift» som bygger på Intels brikkesett «Ultra Mobile Platform 2007».

Utspillet utfordrer også mobiltelefoner som Apple iPhone og Nokia N95 med avanserte surfeegenskaper.

I pressebriefinger på utviklerkonferansen, har ARM-representanter understreket at plattformen først og fremst dreier seg om mobil og fullverdig tilgang til Internett-tjenester, med mobiltelefoni som tilleggstjeneste.

Strategidirektør i ARM, Kerry McGuire, siteres i Information Week dit hen at partnerskapet tar sikte på apparater som skal tilby «rike nettleseropplevelser på en noe større skjerm enn det som er vanlig på smartphones».

McGuire tror en plattform i åpen kildekode vil kunne utkonkurrere de lukkede plattformene til Intel, Apple og Nokia, ved å tilby flere applikasjoner, bedre batterilevetid og raskere tid til markedet for både nye applikasjoner og nye enheter.

Han mener Intel gjorde en strategisk feil ved å fokusere på såkalte applikasjoner for personlig produktivitet da de lanserte sin UMPC-plattform.

– Utviklingen viser at det folk er ute etter, først og fremst er et mobilt apparat som kan gi fullverdig opplevelse av Internett gjennom hele arbeidsdagen, sier McGuire.

Til toppen