JUSS OG SAMFUNN

– Sammenligningen med co.uk er misvisende

Det sier Hilde Thunem i Norid om co.no-tilbudet fra CoDNS.

Digi.no skrev fredag om muligheten til å registre underdomener til domenenavnet co.no, noe som tilbys av det norske selskapet Elineweb i samarbeid med nederlanske CoDNS.

Hilde Thunem, daglig leder i Norid, forteller i en e-post til digi.no at det er riktig som digi.no skriver, at co.no ikke er administrert av Norid, men at sammenligningen som CoDNS foretar mellom co.no og de lignende co.uk, co.kr og co.nz, er ganske misvisende.

– Domenene co.uk, co.kr og co.nz drives alle av registreringsenhetene for de respektive toppdomenene. Hverken Storbritannia, Sør-Korea eller New Zealand tillater registreringer direkte under toppdomenet, så co.xx blir på mange måter en erstatning for registrering direkte under toppdomenet, skriver Thunem.

– Co.no og og for eksempel. co.nl (som også drives av CoDNS), er vanlige domenenavn der abonnenten har åpnet for registrering av underdomener. Det betyr at de som registrerer domenenavn under disse domenene har en mye mindre beskyttelse enn under et offisielt kategoridomene av typen co.uk, fortsetter Thunem.

Hilde Thunem er daglig leder for Norid, som administrerer registreringen av domener under .no.
Hilde Thunem er daglig leder for Norid, som administrerer registreringen av domener under .no. Bilde: Norid

Hun har vedlagt en kort oversikt over noen av de konkrete forskjellene mellom vanlige .no-domenenavn og co.no-underdomener:

  1. De som registrerer et underdomene under co.no er helt og holdent avhengig av hva abonnenten til co.no foretar seg. Underdomener under co.no er ikke bundet av regelverket for .no, domeneforskriften eller avgjørelser tatt av domeneklagenemnda. De er heller ikke beskyttet av regelverk og forskrift på samme måte som abonnentene direkte under .no og tredjeparter der er.
  2. Hvis abonnenten til co.no ikke oppfyller sine forpliktelser overfor Norid, kan domenenavnet komme til å bli slettet. Alle eksisterende underdomener under co.no vil dermed også bli slettet og gå tapt.
  3. Selv om 1) og 2) er realiteten for alle andrenivås domener under .no, er saken ekstra komplisert for co.no. Dette domenet ble lagt på listen over reserverte og forbudte domenenavn i juli 2009. Innlegging av nye navn på forbudt-/reservertlista skjer ikke med tilbakevirkende kraft. Det betyr at dagens abonnent ikke ble fratatt domenet, men hvis navnet senere blir slettet, f.eks. hvis abonnenten opphører å eksistere (for eksempel ved konkurs), vil det være sperret for ny registrering. Co.no kan heller ikke flyttes til en ny abonnent.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.