UTDANNING

Samordna opptak: Alt fungerer – ingenting tyder på dataangrep

Unit analyserer ennå årsaken til at svært mange fikk problemer med å logge seg på Samordna opptak torsdag kveld, rett før fristen utløp ved midnatt.

Ved 23-tiden torsdag la Samordna opptak ut følgende beskjed: «Viktig melding. På grunn av tekniske problemer med søknaden utsettes fristen for å søke opptak til fredag 16. april kl. 12.00.»
Ved 23-tiden torsdag la Samordna opptak ut følgende beskjed: «Viktig melding. På grunn av tekniske problemer med søknaden utsettes fristen for å søke opptak til fredag 16. april kl. 12.00.» Foto: Lise Åserud / NTB
16. apr. 2021 - 14:00

VG meldte torsdag om problemer med innlogging nettsiden klokka 21.55, og at fristen for å levere inn studieønsker til Samordna opptak utløp ved midnatt.

Den fristen er ble utsatt 12 timer, til klokka 12 fredag, på grunn av de tekniske problemene før den opprinnelige fristen.

– Nå kommer søknadene inn som normalt, og systemet har vært stabilt siden rett før midnatt, sier kommunikasjonssjef Åshild Berg-Tesdal til NTB fredag formiddag.

– Det kommer fremdeles inn søknader, så da søkere fikk med seg at fristen ble utsatt, kan det hende flere la seg for natten og ventet til i dag med å sende inn.

Leter etter årsak

Unit har ansvar for Samordna opptak og jobber for fullt med å avdekke hvorfor systemet fikk problemer.

– Det ble levert søknader hele tiden, så systemet lå aldri helt nede, men mange fikk ikke logget seg inn. Vi har ennå ikke funnet ut hvor feilen lå hen. Vi er ganske sikre på at det ligger internt i systemet. Det er iallfall ingenting som tyder på et hackerangrep utenfra, sier Berg-Tesdal.

Hun kan ikke si noe om trøbbelet skyldes at det kan ha vært mange som søkte i siste liten. 24.702 søkte 15. april i fjor, mot 14.128 samme dag i 2019, en økning på 75 prosent.

Over 1.300 studier

Det tilbys i år flere studier enn noen gang, og totalt er det 74.468 plasser. Det omfatter 61.682 planlagte studieplasser ved grunnutdanninger på 1.324 ulike studier ved universiteter og høgskoler, samt 13.086 planlagte studieplasser fordelt på 497 studier ved fagskoler.

I 2020 var det 151.772 søkere til utdanningene, 12.080 flere søkere enn i 2019, en økning på 8,6 prosent fra året før.

Siste frist for å omprioritere studieønsker er 1. juli. Tilbud om studieplasser sendes ut 20. juli, med svarfrist 24. juli.

Spesielt til sivilingeniørprogrammet cybersikkerhet og datakommunikasjon ved NTNU i Trondheim er økningen stor.
Les også

«Eksplosjon» i søkertall på cybersikkerhetsstudier

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.