BEDRIFTSTEKNOLOGI

Samspill i det blå mellom IPv6 og IPv4

Innen tre år vil Internett være delt mellom IPv6 og IPv4. IETF har ikke løst samspillet mellom de to.

7. okt. 2008 - 14:18

Internet Engineering Task Force (IETF) er det internasjonale organet som skal sørge for at Internett fungerer til enhver tid.

Blant oppgavene IETF angriper i disse dager, er å sørge for at adresseringssystemet virker under den nødvendige overgangen fra dagens IPv4 til morgendagens IPv6. IPv4 er et 32 biters adresseringssystem, og tilbyr følgelig i overkant av 4 milliarder adresser. IPv6, som har vært klart i over ti år, bruker 128 biter på hver adresse, og tilbyr følgelig over 3,4 e+38 adresser.

I en serie artikler – og video – de siste månedene har digi.no poengtert hvor nødvendig det er å sørge for en smertefri overgang fra IPv4 til IPv6: Etter dagens prognoser, vil det en gang mellom november 2010 og november 2011 ikke være flere IPv4-adresser igjen (se IPv4 Exhaustion Counter).

Overgangen fra IPv4 til IPv6 vil nødvendigvis måtte skje gradvis, og i en overgangsperiode må man ha ordninger som effektivt oversetter mellom de to adresseringssystemene.

Per i dag, finnes ikke en slik ordning.

For flere år siden, mens det fortsatt var en overflod av IPv4-adresser, etablerte IETF en standard måte å gjøre det på, døpt SIIT («stateless IP and ICMP translation») og implementert gjennom NAT-PT («network address translation – protocol translation»).

Denne løsningen tilordner én unik IPv6-adresse til hver IPv4-adresse, og prøver å gjøre det samme i motsatt retning. Teoretisk er det et uoverkommelig problem: Siden det er så mange flere IPv6-adresser enn IPv4-adresser, er det umulig å lage en effektiv én-til-én-tilordning. I praksis går det til en viss grad så lenge tallet på faktisk brukte IPv6-adresser er beskjedent, men jo mer man bruker IPv6, desto vanskeligere er det for NAT-PT. Det har videre vist seg at grunnleggende tjenester som tale over IP, P2P og FTP hadde problemer med NAT-PT.

Per i dag er det, som kjent, nesten ingen som bruker IPv6, og ikke en gang store tilbydere ser ut til å ha planlagt en overgang. Mangel på planlegging og mangelen på løsninger for samspillet i en nødvendig overgangsperiode legger et grunnlag for mulig kaos om to til tre år når ren adressemangel vil tvinge mange til å legge om til IPv6.

IETF har nå vraket SIIT og NAT-PT som generelle løsninger for samspill mellom de to adresseringssystemene, og diskuterer flere alternativer.

Noen av disse dreier seg om mer avanserte måter å sørge for adresseoversettelser de første årene med mer utstrakt bruk av IPv6, mens andre handler om ulike tunnel-teknikker.

Disse utkastene til mulige løsninger er presentert på wikien IPv4 - IPv6 Co-Existence Interim. Det understrekes at de ikke nødvendigvis utelukker hverandre.

IETF gjennomførte et interimmøte i Montreal i forrige uke der disse forslagene ble diskutert. En mer formell og grundigere gjennomgang vil gjøres på en IETF-samling i november.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.