Samstemte ryktebørser foran Macworld

Selv om Steve Jobs ikke holder hovedtalen, skal det være mye å glede seg til.

Samstemte ryktebørser foran Macworld

Selv om Steve Jobs ikke holder hovedtalen, skal det være mye å glede seg til.

Macworld åpner tirsdag. Hovedtalen skal i år, som tidligere nevnt, ikke holdes av Apples toppsjef Steve Jobs, men av selskapets senior visepresident for global markedsføring, Philip Schiller.

Det har vært spekulert i om Jobs’ fravær skyldes helseproblemer. Et rykte på Gizmodo nylig sa at Jobs hadde et tilbakefall av kreften, og børskursen falt tre prosentpoeng. Andre med kanskje større troverdighet – Jim Goldman i MSNBC – melder om kilder som sier det motsatte. Det er flere år siden det ble presentert håndfaste bevis på at Jobs’ helse skulle være truet, og med dagens strenge regler for børsnoterte selskaper er det forbundet med fengselsstraff å holde tilbake slik informasjon.

Ryktebørsene – blant dem 9to5Mac og Apple Insider – er forholdsvis samstemte om hva slags nyheter man kan vente seg på Macworld.

I tillegg til iPhone nano som digi.no nevnte før jul, tror man at iMac og Mac mini vil fornyes, at man vil få en demonstrasjon av «Snow Leopard», også kjent som Mac OS X 10.6, og at det kan komme en 17 tommers utgave av den bærbare modellen MacBook Pro. I tillegg er det spekulasjoner rundt nye utgaver av iLife og iWork, slik at disse klientapplikasjonene blir tilgjengelig som tjenester over web, og at Apple kan la seg friste til å komme med en hjemmeserver.

Oppgraderingene av forbruker-pc-ene iMac og Mac mini (en rimelig modell som selges uten skjerm, tastatur og mus) henger sammen med varslet om at Snow Leopard skal komme på markedet «tidlig» i 2009. Derfor tror man begge vil oppgraderes med nye brikkesett fra Nvidia og med Intels nye firekjernede pc-prosessorer, Core 2 Quad. De vil også få en ny kjøleløsning, bygget rundt et nytt chassis konstruert i en legering av aluminium og magnesium.

Om Mac mini heter det videre at maskinen vil få en ny design, og at det optiske drevet vil få et SATA-grensesnitt slik at det kan erstattes av en ekstra disk. Muligheten for å legge inn en ekstra disk skal appellere til de mange virksomhetene som brukere Mac mini ikke som pc, men som en rimelig server. Ifølge Information Week, brukes Mac mini mer som server enn som pc.

Snow Leopard er den første større oppgraderingen til Mac OS X på rundt halvannet år, og det virker naturlig at systemet presenteres på Macworld. Apple har selv varslet at forbedringene dreier seg utelukkende om å få opp ytelsen. Observatører mener likevel det kan være sannsynlig med noen få nye funksjoner beregnet på sluttbrukere.

De nye modellene i den bærbare familien MacBook som Apple lanserte i oktober, troner i skrivende stund fortsatt fremst på selskapets nettsted. I tillegg til noen allmenne forbedringer, ventes en 17 tommers utgave av MacBook Pro, med «unibody« design og et batteri som ikke skal være umiddelbart tilgjengelig for den jevne bruker å fjerne – dette er en idé Apple allerede har realisert i den ultratynne Macbook Air.

    Les også:

Til toppen