– Samsung deaktiverer Windows Update

Forhinder automatisk installasjon av kritiske oppdateringer.

– Samsung deaktiverer Windows Update
Det kan være irriterende når Windows Update automatisk begynner å laste ned store oppdateringer eller krever en omstart. Men det er likevel bedre enn at oppdateringene ikke blir installert. Bilde: digi.no

En av de viktigste endringene som har skjedd for sikkerheten i Windows det siste tiåret, er at Windows Update ikke bare kan installere sikkerhetsoppdateringer helt automatisk, men at dette er aktivert som standard på nye pc-er.

Det gjør at selv pc-ene til brukere som ikke tenker på sikkerheten, holdes oppdatert.

Les også: Samsung ruller ut sikkerhetsoppdatering til smartmobiler 

Samsung

Med dette som bakgrunn har Patrick Barker, en uavhengig Windows-spesialist, gjort en ganske oppsiktsvekkende oppdagelse, nemlig at Samsung skrur av den automatiske installasjonen av oppdateringer på mange av selskapets Windows-baserte pc-er.

 I praksis blir brukerne utsatt for en stor sikkerhetsrisiko.

Det er Samsungs SW Update-programvare som er synderen, ifølge Barker. Dette er et program som blant annet gjør det enklere å oppdatere drivere som er spesifikke for den aktuelle pc-en.

Men programvaren inkluderer også en komponent som Disable_Windowsupdate.exe. Denne sørger for at funksjonen for automatisk installasjon av oppdateringer i Windows Update blir skrudd av.

Dersom brukeren forsøker å aktivere automatikken, blir den på nytt deaktivert etter en omstart av systemet.

Windows Update - valg av automatisk oppdatering
Det er dette valget Samsung overstyrer. Bilde: digi.no

Leste du denne? Millioner av Samsung-mobiler har sårbart tastatur

Driver-problem

Samsung bekrefter dette overfor til både Barker og The Register. En representant for selskapet forklarer at det hele er gjort på denne måten fordi Windows Update installerer standarddrivere for all maskinvaren, tilsynelatende til tross for at mer spesialiserte drivere allerede er installert.

Dette fører ifølge Samsung til at maskinvare som USB 3.0-porter slutter å fungere, noe som sannsynligvis er helt korrekt. Men selskapet løsning på dette, er svært risikabel. I stedet burde selskapet ha funnet en løsning i samarbeid med Microsoft, for eksempel ved å tilby selskapets spesielle maskinvaredrivere via Windows Update.

Samsung har kommet med ytterligere en ytterligere uttalelse til The Register, hvor det understrekes at selskapet tar produktsikkerheten svært alvorlig, samtidig som at selskapet mener det gjør en god ting ved tvinge brukerne til å velge hvilke Windows-oppdateringer som skal installeres.

– Det stemmer ikke at vi blokkerer en Windows 8.1 operativsystem-oppdatering på våre datamaskiner. Som en del av vår satsning på kundetilfredshet, tilbyr vi våre kunder valget om å velge om og når de vil installere Windows-programvare på deres produkter.

Barker skriver i en oppdatering at han ikke forstår hva denne uttalelsen innebærer, for han har ikke hevdet at Samsung-programvaren spesifikt blokkerer en Windows 8.1 operativsystem-oppdatering, bare at den hindrer Windows Update i automatisk å installere oppdateringer.

I Norge: Samsung legger ned pc-salget 

Frarådes

Til The Register sier en representant for Microsoft at selskapet ikke anbefaler at Windows Update deaktiveres eller endres på en slik måte at det utsetter kunden for økt sikkerhetsrisiko. Representanten lover at Microsoft vil ta kontakt med Samsung angående denne saken.

Inntil da bør nok Samsung SW Update avinstalleres.

I en kommentar til saken spør Barker retorisk om ikke pc-produsentene har lært noe av Superfish, et tilleggsprogram som inntil i våres fulgte med mange Lenovo-pc-er og som også utsatte brukerne for stor risiko.

Bakgrunn: Lenovo leverte mange pc-er med alvorlig skadevare 

Les mer om: