Samsung dømt til milliardbot

Samsung har godtatt tidens bot for pristriksing på minnebrikker.

Samsung har godtatt tidens bot for pristriksing på minnebrikker.

I 2002 ble det kjent at USAs justisdepartement etterforsket verdens ledende leverandører av minnebrikker. Myndighetene hadde mistanke om at det fra 1999 hadde foregått prisfiksing i stor skala.

Fire selskaper har innrømmet å ha vært med på en sammensvergelse som en periode førte til et kunstig høyt prisnivå på minnebrikker internasjonalt: amerikanske Micron, tyske Infineon, og de to sørkoreanske produsentene Samsung og Hynix.

Micron har samarbeidet med myndighetene, og har hittil bare vært nødt til å ofre en mellomleder. Infineon godtok i september i fjor en bot på 160 millioner dollar, og fire Infineon-sjefer ble dømt til ubetinget fengsel. I april i år godtok Hynix en bot på 185 millioner dollar.

    Les også:

I går ble det kjent at også Samsung har krøpet til korset og inngått en avtale med amerikanske myndigheter. Avtalen innebærer at Samsung betaler en bot på 300 millioner dollar, tilsvarende nærmere to milliarder kroner. Dette er den største boten Bush-regjeringen har ilagt noe selskap. Syv Samsung-sjefer risikerer tiltale – det skal avklares seinere.

Ifølge USAs justisdepartement spilte Samsung en ledende rolle. Leverandører som Dell, HP og Apple ble spesielt hardt rammet. Når myndighetenes sak mot prisfikserne går mot avklaring, ventes private søksmål fra ofrene. Erstatningskravene ventes å bli langt høyere enn bøtene til myndighetene.

Ofrene har vært uvillige til å kommentere saken. HP har erklært at de har kommet fram til en konfidensiell avtale med Samsung.

Til toppen